„Zatímco dříve byl o květnové stavby malý zájem, letos už jich máme naplánovaných osm. To je nejvíce za posledních pět let,“ potvrdila meziříčská matrikářka Ivana Kasalová. „Případným dalším zájemcům může radnice ještě vyhovět,“ doplnil mluvčí úřadu Josef Beneš.

Také ve Vsetíně v květnu zpravidla neoddávali a volna využívali k úpravám obřadní síně. Datum pátého pátý ale nevěsty přilákalo, navíc se jedná o první sobotu v měsíci, kdy se oddává v zámku. „Máme hned tři svatby, další květnové veselky, ale zřejmě nebudou,“ uvedla mluvčí radnice Eva Stejskalová. Na vesnicích se zatím květnovým svatbám mladí lidé spíše vyhýbají. „Zatím nemáme nahlášenu žádnou, i když se to může samozřejmě ještě změnit,“ konstatovala včera starostka Jiřina Sklenská. Moc v to ale nevěří.

Nevdávat se v květnu má podle etnografů kořeny v hluboké minulosti a navíc měla tato pověra také praktické vysvětlení. Když žena počala dítě ve stavební den v květnu, potom ho porodila někdy v lednu či v únoru. „To je obvykle nejtvrdší zima a péče o novorozeně je tak obtížnější,“ vysvětlil Josef Beneš.