Problém trápí hlavně průmyslovku

„Například okolí průmyslové školy, ale i řady dalších, je doslova obsypáno nedopalky od cigaret. Často tam vidím pedagogy i uklízečky, jak to po děckách sbírají. Že těm studentům není hanba,“ netajila své rozhořčení dvaašedesátiletá Marie Struhařová z Uherského Hradiště.

Za pravdu jí dávají i strážníci. „Studenti si skutečně s čistotou svého okolí příliš hlavu nelámou. Hromady nedopalků odhazují nejen v blízkosti škol, ale také na nádražích. Před nedávnem jsme jednoho z nich načapali na vlakovém nádraží v prostoru, kde je kouření zakázáno. Za svůj prohřešek zaplatil tučnou pokutu,“ zavzpomínal zástupce velitele Městské policie Uherské Hradiště Vlastimil Pauřík.

Ochránci zákona ale podotýkají, že najít viníka ve skupině studentů je prakticky nemožné. „Pro udělení pokuty je nutný záznam z městské kamery nebo přítomnost policisty, který znečišťovatele spatří,“ vysvětlil Pauřík.

Z bastionu policie kuřáky vytlačila

Problém s kuřáky tíží například i vedení Střední průmyslové a hotelové školy v Uherském Hradišti. „Kouření v přilehlých prostorách u školy zakazuje zákon, proto postávání kuřáků ve dvoře školy nebo poblíž našeho vzdělávacího ústavu netolerujeme. Studenti si ale našli svá místa nedaleko školy a my jsme do těchto prostorů umístili i plechovky, aby nedopalky neodhazovali na zem,“ řekl ředitel školy Jaroslav Zatloukal.

Ochránci zákona spolu s vedením průmyslovky se ale mohou pochlubit společným úspěchem v „tažení“ proti -náctiletým vyznavačům tabáku. Podařilo se jim totiž vytlačit skupiny mladých kuřáků z hradišťského bastionu, který má sloužit především jako odpočinková zóna pro seniory a rodiny s dětmi.

Bastion byl řadu let centrem mladých kuřáků z celého města. Denně se tam scházely stovky lidí s cigaretami, na což jsem také několikrát upozornil zástupce škol i strážníky. Dnes tam tyto skupinky prakticky nepotkáte,“ připomněl nezanedbatelný úspěch „antikuřácké“ války jeden z obyvatel čtvrti v blízkosti bastionu Jiří Nevařil.

Související článek:

Kouzlo cigaretového kouře