„Bude to sice o dvanáct dnů později než v minulém roce, kdy jsme spustili zpracování kvasů z letního ovoce, ale letos určitě žádného ze zákazníků nepošleme ke konkurenci jenom proto, že mu samotnému nebudeme moct vypálit menší množství kvasu než 120 litrů. Jsme pravděpodobně jediná pálenice v okrese, která před sezonou zakoupila unikátní kotel, po páleničářsku kolonu, na němž lze přeměňovat kvas na destilát už od množství padesáti litrů,“ domnívají se zaměstnanci palírny Borek a Špaček.

Jedinečnost zbrusu nové kolony (kotle – pozn. red.) spočívá v tom, že celý proces přeměny kvasu v destilát proběhne za výrazné úspory energie a vody v jednom zařízení. Také chladič je o dvě třetiny menší, než jsou ty standardní. „Kromě nového kotle, máme v palírně další dva, které pojmou od 120 až do tří set litrů kvasu. Věřím, že i letos budou všechny tři kotle po celou sezonu nejméně deset hodin denně v permanenci. Spoléháme na to, že u nás budou pálit zahrádkáři z jiných regionů než jen z kunovického,“ vyložil vyhlídky na nadcházející sezonu Borek, který je členem České páleničářské unie. Ve vesnicích kolem Kunovic se podle něj oproti loňsku urodilo až o šedesát procent ovoce méně než vloni.

„Stromy, které vloni daly hodně ovocných plodů letos odpočívají, některé špatně odkvetly nebo pro úbytek včelstev byly nedostatečně opylené,“ tvrdí páleničář Špaček. „Zatímco v loňské sezoně jsme vypálili 22 tisíc litrů čistého alkoholu, letos to podle úrody ovoce nebude žádná sláva,“ odhaduje jednatel kunovických zahrádkářů Jiří Šácha, který už ale přijímá přihlášky na pálení letních ovocných kvasů.

O slabší úrodě ovoce, i toho modrého, hovořil také vedoucí zahrádkářské pálenice v Jalubí Zdeněk Zapletal. „Po poměrně dobré loňské úrodě ovoce a švestek se dala slabší úroda očekávat. Sezona se v naší palírně rozběhne až v prvních zářijových dnech,“ nechal se slyšet Zapletal.

Slušnou úrodu jablek, hrušek i švestek ale potvrdil Jiří Dostálek z Bojkovic. Vloni jsem měl ovoce málo, letos jsem s jeho úrodou spokojený,“ konstatoval Dostálek.