„Meruňkové, třešňové i špendlíkové kvasy jsou opravdu ve výborném stavu,“ tvrdí Josef Borek, dlouholetý pracovník pálenice v Kunovicích, který už letos proměnil v destilát první kvasy z letního ovoce.

„V minulých páleničářských sezonách, které jsme obvykle zahajovali o čtrnáct dnů později než v jiných pěstitelských lihovarech, jsme přicházeli až o šedesát zákazníků. Proto jsme letošní sezonu začali o tři týdny dříve než v minulých letech. 3. srpna jsme provedli propaření kotlů a o den později, v sobotu, jsme vypálili první kvasy ze třešní a meruněk. Zatím pojedou kotle v naší pálenici třikrát týdně, ale vzhledem k tomu, že je velká poptávka po pálení kvasů z letního ovoce, budeme asi provozní dobu prodlužovat,“ uvedl Borek. Zároveň přiznal, že pořadník na pálení kvasů z veškerého ovoce berou v kunovické pálenici už tři týdny.

Hitparádu ovoce připraveného na přepálení v destilát vedou podle předsedy zahrádkářů v Jalubí Jindřicha Zapletala meruňky, následovány duranciemi a švestkami.

„Ty ale začaly letos dozrávat o několik týdnů dříve než jiná léta, protože horké letní dny a sucho urychlily vegetaci. Jedinou předností současného teplého počasí je vyšší cukernatost ovoce,“ míní Zapletal. V jalubské pálenici si zatím ještě užívají relativního klidu. Destiláty z raného ovoce, kterého je podle jalubského páleničáře Zdeňka Zapletala letos opravdu hodně, začnou vyrábět až 20. srpna. Bude to o čtrnáct dnů dříve než v loňském roce.

„A pak už se budeme mít až do konce roku co ohánět. Letního ovoce, ale i toho modrého, je dostatek,“ nechal se slyšet páleničář.

V pěstitelském lihovaru v Košíkách začnou podle tamního páleničáře Josefa Kaštánka až s přeměnou švestkových kvasů ve slivovici.

„Bude to pravděpodobně začátkem října. Na polích v okolí Košíků a Jankovic se letního ovoce mnoho neurodilo, takže by naše pálenice byla nevyužitá. Letní kvasy už několik let nepálíme. Lidé z těchto končin je vozí do lihovaru v Jalubí. Předpokládám, že kolem Košíků bude i menší úroda švestek, zatímco v Jankovicích a Traplicích je jich prý dost,“ dodal Kaštánek.

 

ZDE>SI TAKÉ PŘEČTETE DALŠÍ AKTUÁLNÍ ZPRÁVY ZTÝDENÍKU SLOVÁCKÉ NOVINY