Vše se uskuteční za předpokladu, že se radnici podaří získat poslední ze čtyř dotačních titulů, a to na rekonstrukci stropu nad kulturním domem.

Od počátku roku vládne v objektu čilý pracovní ruch. Dělníci tu demontují vysloužilé parní topení a obklady stěn, stěhují stoly, židle a další zařízení. „Na přelomu ledna a února, tedy asi deset dnů po výběrovém řízení na dodavatele stavby, by měla zvítězivší stavební firma, přihlásilo se jich pět, začít se zateplováním,“ uvedl nedakonický starosta Jiří Smělík.

Podle něj byl kulturní stánek postaven z takzvaných boletických panelů, které teplo moc nedrží, takže po výměně dřevěných oken a dveří za plastové dojde k zateplení budovy, která se pak rozzáří novou fasádou. „Na zmíněnou etapu obnovy kulturního domu, která si vyžádá sedm milionů korun, máme přislíbenu dotaci do výše 4,8 milionu korun. Zbytek uhradíme z obecních prostředků,“ prozradil starosta.

Opláštěný a zateplený objekt, který bude vytápět tepelné čerpadlo, jehož pořízení si vloni vyžádalo šest milionů korun, by měl začít sloužit veřejnosti na podzim letošního roku. „Až do loňských Vánoc sloužil sál kulturního domu osmdesáti žákům naší školy jako tělocvična. Do skončení jeho opravy ji bude nahrazovat příroda,“ uvedla ředitelka nedakonické základní školy Růžena Maňásková.

Omlazení kulturního domu pochvalují i manželé Oldřich a Ludmila Cigošovi. „Nejvyšší čas, že se s jeho opravou začalo. Jen aby dostala obec dotaci na rekonstrukci stropu a střechy, jimiž do budovy zatékalo,“ prohlásili Cigošovi.

Radnice provedla nezbytná provizorní opatření k tomu, aby voda do budovy nepronikala. „Nedostane-li obec dotační příslib na rekonstrukci střechy a stropu nad kulturním domem, musíme požádat o prodloužení smlouvy na výstavbu devíti bytů pro vymezené osoby, které by měly být v půdních prostorech objektu vestavěny,“ řekl starosta.

Dotaci na jejich vybudování ve výši 4,95 milionu korun má radnice přislíbenu. „Na tuto částku máme na základě vyhlášky ministerstva pro místní rozvoj podepsanou smlouvu s Fondem rozvoje bydlení Olomouc. Jeden a půl milionu uhradíme z obecního rozpočtu,“ dodal první muž Nedakonic.

Zdeněk Skalička