Budou tak jedni z dalších padesáti zájemců, kteří se za Českou republiku zúčastní celoevropského setkání křesťanské mládeže v Rize. To pořádá každý rok přes Silvestra v jednom z hlavních evropských měst ekumenická komunita z francouzského Taizé. Pětidenního výletu se tak zúčastní i krajané z Nedakonic, Starého Města či Hradčovic.

„Upřímně nevím, co mám od zájezdu očekávat, nicméně mě nabídka natolik zaujala, že jsem se vůbec poprvé rozhodl odcestovat na podobnou akci. Věřím, že to bude zajímavý zážitek," komentoval svoji premiérovou účast devětadvacetiletý František Panáček ze Starého Města.

Skupina Čechů bude bydlet u rodin, jež nabídly své příbytky návštěvníkům početného srazu. O jejich organizaci se na místě postará jeden z hlavních organizátorů celoevropského setkání, syn starosty Vlčnova Petr Pijáček.

„První dva dny budeme navštěvovat přednášky a workshopy na témata blízké křesťanství. Na Silvestra se pak zúčastníme přehlídky národů, což je večerní společné setkání se všemi návštěvníky, kterých bude zhruba patnáct tisíc," dodal vedoucí české skupiny šestadvacetiletý Luděk Podolan.