Zlínské KACPU v areálu nemocnice Tomáše Bati na Havlíčkově nábřeží ve Zlíně zahájilo provoz 3. března. Do dnešních dní se zde zaregistrovalo více než 8 300 lidí. Vedle povinné registrace si zde lidé utíkající před válkou na Ukrajině vyřizují například také povolení k pobytu či zdravotní pojištění.

V prvních dnech provozu fungovalo centrum na hranici své kapacity, když odbavovalo až čtyři sta lidí denně. Postupem času se nápor uprchlíků zmenšoval. Na přelomu března a dubna si zde vyřizovalo potřebné doklady ve všední dny mezi 150 až 200 lidmi, o víkendu pak 100 až 150 lidí.

Zlínský kraj na konci března vyčlenil také více než 300 lůžek pro dočasné ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Jedná o prostory, které využívají příspěvkové organizace kraje. Zajistil také kapacity pro poskytnutí nezbytné sociální péče lidem z Ukrajiny v seniorském věku i opuštěným ukrajinským dětem do 18 let.

Zlínská zoo dosáhla opět obrovského úspěchu. Podařilo se zde odchovat mládě gaura indického. Jde o jediné mládě tohoto druhu v Česku a za posledních 12 měsíců i v Evropě.
Zlínská zoo odchovala mládě gaura indického. Je to velký úspěch

„Prostory jsme vytipovali po domluvě s řediteli našich příspěvkových organizací. Jde především o internáty a domovy mládeže, které provozují střední školy,“ informoval koncem března hejtman Radim Holiš s tím, že vymezení těchto prostor je podkladem pro uplatnění nároku na kompenzační příspěvek na ubytování od státu.

Ředitelé příspěvkových organizací budou pravidelně informovat Zlínský kraj prostřednictvím oddělení pro zvláštní úkoly o obsazenosti a využití vyčleněných prostor tak, aby měl kraj vždy aktuální informace o jejich vytíženosti.