„Kotle v naší pálenici se loni rozjely 18. července a od té doby nestačily vychladnout. Ovoce bylo loni tolik, že mezi zpracováním letních a zimních kvasů nebyla žádná výluka. V třísměnném provozu se při pálení střídá šest páleničářů. Za směnu vypálíme 9 až 10 kotlů kvasu,“ okomentoval žeň buchlovické pálenice její vedoucí Jan Stockmann.

Zakázek o pálení je stále dost, takže sezona pálení může pod Buchlovem skončit až v závěru února.

V pěstitelské pálenici Skřivánek v Uherském Ostrohu začali přeměňovat letní kvasy loni v září a sezona by v ní měla skončit nejdříve v polovině března.

„Kvasy vozí do pálenice nejen pěstitelé ovoce ze Slovácka, ale z různých míst Moravy. Výhodou je u nás recyklace zbytkového tepla, které předehřívá nádobu na kvas, což proces pálení urychlí,“ vysvětlil Libor Skřivánek, provozovatel pálenice v Uherském Ostrohu, ale také ve Veselí nad Moravou a Ždánicích. Ty pojedou na plné obrátky do konce února.

Silnice E 50 v Chřibech.
Ledovka po sněhové bouři zastavila dopravu ve Chřibech

Recyklaci zbytkového tepla využívá i Pálenice SKANZEN Modrá, v níž páleničář Jiří Mareček proměnil lidem švestkové kvasy v průběhu prosince v 1800 litrů absolutního alkoholu.

„Zájemce o pálení odmítám, protože do konce ledna musím vypálit 20 tun švestkového kvasu naší pálenice,“ svěřil se páleničář.

V jalubské pálenici odstartovali sezonu přeměny kvasů v alkohol nejdříve v její historii, a to koncem července. Ukončit by ji měli v závěru ledna.

„Za šest měsíců proměnili tři páleničáři ovocné kvasy ve víc než 17 000 litrů absolutního lihu. Letošní páleničářská sezona bude druhá nejlepší od roku 1990. Ta rekordní tu byla v sezoně před třiceti lety. Tehdy se tu vypálilo 36 tisíc litrů absolutního lihu,“ zalovil v paměti vedoucí pálenice Jindřich Zapletal. 

Služeb babické pálenice, kde do konce roku 2018 vypálili převážně z trnkových kvasů 4658 litrů absolutního alkoholu, mohou lidé využívat do 16. ledna.

Aquapark v Uherském Hradišti. Ilustrační foto.
Aquapark v Hradišti čeká oprava za půl milionu

„Problémem této sezony bylo, že v obci nemohli najít člověka, který by kvasy pálil. Takže jsme se s Josefem Bednářem z Jalubí nechali přemluvit, abychom kvasy pálili,“ svěřil se František Čevela z Huštěnovic.

V popovické pálenici skončí sezona v závěru ledna.

„Za 10 let, co tu slivovici pálím, tak dobrou, lahodnou a příjemně aromatickou, jaká teče letos, nepamatuji. Ze sta litrů švestkového kvasu se dá získat až 13 litrů slivovice,“ svěřil se páleničář Antonín Krystýn.

Až na výjimky, je s ním většina páleničářů zajedno, že kvalitou překonají švestkové ohnivé nápoje ty loňské, ale že jich také bude víc.