Vlnu pivního štěstí si tam užívaly čtyři stovky Salašanů, ale i lidí z okolních obcí a mnoho cyklistů, kteří si chtěli svlažit hrdlo.
S nápadem založit košt pěnivého moku přišel před dvěma roky v salašské hospodě Jan Grebeníček, který se do obce na úpatí Chřibů přistěhoval s manželkou před čtyřmi roky.
„Když byl čas, tak jsem se tu a tam zastavil v hospodě na pivo, kde vznikl nápad uspořádání koštu piva, a to z potřeby dalšího utužení vztahů mezi občany a společenskými organizacemi v obci,“ svěřil se Jan Grebeníček.
Loni uspořádal, jen tak na zkoušku, ve spolupráci se spolky v obci nultý ročník zrzavého moku – piva. Ten se vydařil a o poslední letošní červnové sobotě se v Salaši uskutečnil I. ročník koštu piva.
„Dnes se na místním sportovišti prezentuje 13 minipivovarů s třiceti čtyřmi vzorky piva. Toho tu mají vystavovatelé na tisíc litrů. Hodnocení pivních vzorků ale letos nepořádáme, plánujeme jej na příští rok, pokud se, pravda, dnešní košt vydaří,“ hýřil elánem Jan Grebeníček.

Jeho i místostarostu Salaše Petra Holého těšilo, že návštěvníci na letošním koštu objevili různorodost chutí a vůní různých druhů piva, které je v minipivovarech vyráběno s láskou a vášní. Během koštu mohli návštěvníci akce ochutnat 13 utopenců, 11 vzorků hermelínů, jeden vzorek tvarůžků a jeden kozího sýra. Pořadatelé připravili mimo jiné k ochutnání klobásy i různé druhy pomazánek.
„Naším cílem je, aby se v domovské atmosféře Salaše potkali a dobře pobavili nejen občané naší obce, ale i návštěvníci z okolí. My nepotřebujeme na koštu piva vydělat, ale zaplatit všechny náklady do něj vložené. Košt piva není pro pořadatele výdělečná akce,“ nechal se slyšet salašský místostarosta Petr Holý.
„Nejsem klasický pivař, co si jde každý pátek odškrtat těch svých patnáct piv do místní putyky. Jít ochutnávat piva ve stejném stylu jako se ve vesnicích Slovácka koštuje slivovice nebo víno, mi přišlo jako skvělý nápad. A nejsem sám,“ řekl Jiří Tománek z Otrokovic.
Při návratu z Chřibů se s kamarády zastavil v krásném prostředí salašského sportoviště na koštu piv, kde mohli ochutnat nejen pěnivý mok, ale i různorodost chutí a vůní nakládaných sýrů, ale i utopenců, které návštěvníkům předkládal a nechal je i hodnotit Pavel Trubačík, předseda Klubu přátel Salaše.