Jinde, jako například v Bojkovicích nebo Horním Němčí, čekají na peníze z dotačních titulů.

Sedm vitrážových oken z kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Uherském Brodě si odvezla do své dílny v Písku Monika Vintrová. Na jejich špatný stav upozornili farnost památkáři. Okna pochází ze začátku 20. století a na některých byl již znát věk a vlivy počasí. „Vitrážová okna se rozeberou, dobré části se zrestaurují a ty ve špatném stavu se nahradí,“ popsal pracovní proces Jiří Srnský, který má v brodské farnosti na starost technické záležitosti. Restaurátorské práce za přibližně milion 400 tisíc korun by měly trvat až do poloviny listopadu. Vitrážová okna by pak mělo chránit ještě předsklení.

K požáru vyjelo pět cisteren.
Výrobní linka hořela v Uherském Brodě

„Chtěli bychom ho pořídit jak kvůli delší životnosti oken, tak kvůli zateplení,“ dodal Jiří Srnský a tím, že zrestaurovaná okna za předsklením by měla vydržet v dobrém stavu až 80 let. Velká investice čeká kostel svatého Vavřince v Bojkovicích. Svatostánek by totiž potřeboval odvlhčit. „Zvenku opadává omítka a vliv vlhkosti je vidět už i v interiéru,“ sdělil farář Jiří Změlík. V současné době čeká farnost, až nashromáždí dostatek peněz, práce si totiž vyžádají částku okolo dvou a půl milionu korun. I kvůli tomu bude projekt pravděpodobně rozdělen na několik etap. Pod jeho správu patří i kostel svatého Petra a Pavla v Nezdenicích, který letos převleče kabát. Bude se na něm měnit a vylepšovat fasáda. Ta je pokračováním opravy střechy a sanace krovu. 

V Hradčovicích, Drslavicích, Veletinách a Podolí nosily děti v neděli 2.dubna létečko a marka jako symboly přicházejícího jara.
O Smrtné neděli a tradici nošení létečka a Marka

Stejně jako v Nezdenicích by měl nový vzhled získat i svatostánek v Bánově. I tam práce navazují na odvlhčení a zednické práce na západním křídle, kde vlivem vlhkosti došlo k porušení. „Postupně budeme řešit i další praskliny, ty jsou v podstatě po celém obvodu kostela svatého Martina,“ vysvětlil farář Jiří Kupka. Na peníze čekají rovněž v Horním Němčí. „Práce by mohly začít v červnu nebo červenci, podmínkou je ale získání dotace,“ objasnil farář Petr Hofírek. I tam by měli dělníci udělat novou fasádu, která je ve velmi špatném stavu. V minulých letech tam provedli sanaci vnitřních prostor a opravili problémy ve střeše.

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Uherském Brodě.
Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Uherském Brodě