Na Štěpána se na něm sešlo v místním kulturním domě na sto padesát znalců i příležitostných „ochutnávačů“ vín. Jejich pozornost se soustředila na nejlépe hodnocená odrůdová vína, ale i na dva nejlepší vystavené vzorky, které se staly šampiony koštu. Z bílých to bylo tři roky staré slámové víno z odrůdy Neuburg od Stanislava Píšťka, zatímco nejlepší červené víno André bylo od Evy Píšťkové (oba z Ořechova). Pohodovou atmosféru ochutnávky vín podbarvovaly tóny Cimbálové muziky z Velehradu.

„Dvanáct let jsme pořádali košty mladých vín jako první v okrese. Letos nás předběhli Staroměšťané. Zda budou pokračovat v započaté tradici i v příštích letech, to se teprve ukáže,“ nechal se slyšet jeden z organizátorů ořechovských koštů, šestačtyřicetiletý Stanislav Píštěk, který se vinaření věnuje od svých dvaceti let.

„Ochutnávku vín pořádáme proto, aby návštěvníci mohli v klidu a pohodě zhodnotit předložené vzorky vín a vzájemnou výměnou názorů si nejen obohatit své zkušenosti, ale aby i nadále zůstali ctiteli dobrého vína,“ řekl Píštěk. Porovnání vystavených vzorků vín bylo pro všechny účastníky koštu, kteří do posledního místečka zaplnili kulturní dům, velkým zážitkem.

„Vinaři letos nasadili laťku hodně vysoko. Na výstavu dodali opravdu vynikající vína starších ročníků, ale i vína ledová, slámová nebo z pozdního sběru,“ prohlásil Pavel Borek z Modré. Stejného názoru byl i zkušený modranský vinař Ladislav Kos, který právě pojídal pikantní daňčí guláš. „I ten byl vynikající. Ořechovský košt si prostě mezi vinaři ze Slovácka získal dobré jméno,“ dodal Kos, který v tom předvánočním shonu zapomněl dodat na košt do Ořechova vzorky svých vín. „Příští rok to napravím,“ slíbil Kos.

Úroveň vystavených vzorků překvapila i samotné pořadatele. „Kdo letos se sběrem hroznů počkal do konce října či na začátek listopadu, ten se skutečně dočkal vynikajících vín,“ potvrdil Píštěk, který stejně jako mnoho dalších vinařů čeká na to, až rtuť teploměru klesne na sedm stupňů pod bod mrazu. Potom teprve bude ve vinici sbírat hrozny, z nichž udělá kvalitní ledové víno. „Už je nejvyšší čas, aby zamrzlo. Jinak mně hrozny ve vinici posbírají zlodějíčci nebo kosi,“ neskrývá starosti Vratislav Tománek z Bzence.