O velmi vyrovnaném klání hovoří počet bodů, které prvním třem vzorkům z celkového počtu třiceti přiřklo na osm desítek účastníků degustace. Hodnotitelem se totiž stal každý z návštěvníků koštu.

„Vyhrál vzorek praváků ve sladkokyselém nálevu Miroslava Ritnošíka z Oščadnice nedaleko Čadce se ziskem sto bodů. Jen o pouhý bod za ním skončily vzorky václavek ve sladkokyselém nálevu obyvatelky Nivnice paní Hladišové z ulice Hoštáky a vzorek ryzce pravého, který přinesl vedoucí našeho Kroužku houbařů Jiří Kedroník," řekl jeden ze spoluorganizátorů degustace Tomáš Rolinc.

Mezi trojicí žen, které soutěžní vzorky dávkovaly, byla také nivnická starostka Vladimíra Kaislerová.

„Šlo nám to docela rychle. Během hodinky a půl bylo dochutnáno. Jedna porce od každého vzorku byly dvě, tři polévkové lžíce," poznamenala starostka. Přítomní si však nepochutnávali pouze na sladkokyselých houbách.

Do půlnoci se jen zaprášilo po 80 litrech zvěřinovo houbového guláše, v němž kromě jeleního a daňčího masa nechyběla ani hlíva ústřičná. K mání byly také klobásky, pochopitelně houbové. Součástí sobotního koštu byla rovněž výstava více než stovky fotografií hub člena houbařského kroužku v Nivnici Broďana Petra Lekeše.

Ze všeho nejobdivuhodnější však bylo to, že akci uspořádala za podpory svých kamarádů pouhá čtveřice členů Kroužku houbařů.

„Před třemi lety se mykologický kroužek v Nivnici kvůli některým členům téměř rozpadl. Zůstali jsme čtyři, kteří se v tradici snažíme pokračovat. Na jaře bychom chtěli získat další členy," prozradil Jiří Kedroník.