O tom, že by bylo potřeba centrum bezmála čtyřapůltisícového města upravit, se tam už nějakou dobu mluví. A téma parkování v podobných debatách hraje prim. Teprve přednedávnem však myšlenka rekonstrukce získala alespoň trochu konkrétnější formu v podobě návrhů a vizualizací odevzdaných ve veřejné soutěži vypsané městem.

Parkovat by se mohlo i na dvoře nákupního střediska

„Vítězný projekt mají na svědomí studenti katedry zahradní a krajinné architektury Slovenské polnohospodářské univerzity v Nitře. Autoři hodlají oživit náměstí nejen zelení a novými plochami k využívání, ale také mu vrátit jeho společenskou funkci,“ zhodnotil hlucký zastupitel a zároveň zahradní architekt Šimon Pachl.

Studie pracuje s využitím dvora nákupního střediska Jednota k parkování. Vlézt by se tam mělo dvaačtyřicet aut. „To je dostatečný počet na to, aby se mohla zrušit parkovací stání před kostelními schody a obchody,“ podotkl Šimon Pachl. Řidiči, kteří v odpolední špičce nenajdou parkovací místo, v současné době odstavují svá auta v bočních uličkách.

Kromě vzniku velkého parkoviště se také počítá se zkrácením přechodu pro chodce u základní školy, na jehož koncích mají vzniknout kruhové shromažďovací plochy. Cyklisté uvítají i propojení cyklostezky, díky němuž nebudou muset při průjezdu náměstím sesedat z kola. Pastvou pro oči budou stojany na kola, odpadkové koše a lampy zdobené hluckým ornamentem i okrasné třešně a trvalky.

O dotaci má být jasno do konce března

Návrh frekventantů pátého ročníku slovenské univerzity vybrali jako nejlepší ze všech zúčastněných hlučtí zastupitelé na začátku února. Jestli ale schválí i uskutečnění plánu, to je otázka budoucnosti.

„Do konce března by se mělo ukázat, zda jsme byli úspěšní v žádosti o dotaci na opravu sportovní haly, která by měla stát šestadvacet milionů korun. Pokud na dotaci nedosáhneme, můžeme přemýšlet o úpravách náměstí. Dvě takové akce ale naráz neuskutečníme,“ informoval místostarosta Hluku David Hájek. Vizualizace krom toho neřeší zapojení inženýrských sítí na novém náměstí. „Je to ještě běh na dlouhou trať,“ dodal David Hájek.