Putování vodním světem bylo tak trochu oslavou osmého výročí od zpřístupnění Živé vody veřejnosti, ale také jmenin druhého největšího kapra na Moravě, dvacetiletého Jonáše. Ten svůj svátek slaví společně s muži, nesoucími jméno Jonáš.
„Čtyřiadvacetikilového šupináče o délce 113 cm a váze 26 cm jsme na Živou vodu přivezli v říjnu 2014 z pohořelického rybnikářství, kde ale zůstal jeho legendární bratr Šimon, tehdy byl největším kaprem na Moravě. Náš šupináč Jonáš porostl nejen do délky 116 cm, ale také přibral na váze 3 kilogramy,“ řekl s pousmáním Jiří Kroča, správce biocentra Živá voda.
Smutný byl z toho, že koronavirová pandemie zkřížila pracovníkům Živé vody plány při pořádání Rybářových žní.
„V současné atypické atmosféře v Česku jsme museli oproti minulým létům přistoupit ke změně programu. Výrazně jsme museli omezit kumulaci lidí v budově biocentra a veškeré aktivity jsme museli převést do jeho venkovního areálu, aby v něm byli návštěvníci dostatečně rozptýleni a byla dodržena opatření Ministerstva zdravotnictví ČR,“ svěřil se Jiří Kroča, stále vzhlížející k nebi, zda se z oblaků plujícími tu a tam po obloze, nezačnou snášet k zemi kapky deště.
„Dopoledne proběhl areálem biocentra šaman, který má asi ve své komunitě pozici prostředníka mezi lidmi a světem duchů, případně bohů. Společně jsme se při pohledu na černá mračna nad Javořinou pomodlili za to, aby odplula na Slovensko, kde také déšť potřebují,“ řekl s šibalským úsměvem správce Živé vody.
Při Rybářových žních si přišli na své ti, kteří si rádi pochutnávají na dobrotách z rybího masa. Ty připravoval už sedmým rokem na Modré Michal Zelenka z jihočeské Mladé Vožice. Na odbyt šly smažené hranolky, rybí polévka i klobása, pstruh lososovitý s bylinkami, filety z candáta v bylinkách a další dobroty.
„Lahůdkou pro ty, kteří mají obavy z rybích kostí, je candát. V jeho mase je jen velice málo drobných svalových kůstek, které při smažení nebo grilování zkřehnou a často se úplně rozpadnou,“ nechal se slyšet Michal Zelenka a svěřil
návštěvníkům třeba recept na candáta na přírodně.
„Je k tomu potřeba candátí filet, sůl, kmín a trocha másla. Na vymaštěné pánvi filet zprudka osmahneme a malinko jej pod pokličkou podusíme. Poté zvedneme poklici, aby se voda odpařila. Filet můžeme podávat s bramborem. Doba přípravy trvá kolem deseti minut,“ prozradil návod na úpravu candáta Michal Zelenka.
Návštěvníky biocentra prováděla světem bylinek a semen stromů Veronika Mergentalová. Při akci měla k ochutnání i na prodej deset druhů sirupů z bylin a květů dřevin, z nichž některé rostou v areálu biocentra.
„Jen málokterý z návštěvníků se neprošel po visuté dřevěné lávce nad aklimatizační pratuří obůrkou, která je součástí expozice Živá voda. Z ní lidé mohli spatřit čtyřčlennou pratuří rodinku. Býček Jaroš, který zde spatřil světlo světa loni 10. dubna, dostal letos, 24. dubna, ke svým prvním narozeninám brášku, který na křest teprve čeká,“ dodal Jiří Kroča.