Veškerý hrášek a kopr Hamé odebírá od lokálních českých pěstitelů, například z Kunovic. „Kopr a zelený hrášek jsou specifické plodiny. V našich velkokapacitních linkách je musíme zpracovat zcela čerstvé – do několika málo hodin od sklizně. Letos jsme díky počasí s koprem a s hráškem začali zhruba o 14 dní dříve než vloni. Kopr, který se v Česku pěstuje jen na několika málo polích, jsme zpracovali během pár dní, hrášek pak v průběhu následujících čtyř až šesti týdnů. Musíme si udělat zásoby na celý další rok, nyní nám tak v naší výrobě začíná nejintenzivnější období v roce," vysvětluje Jan Vašinka, ředitel závodu Hamé v Bzenci. Upozorňuje přitom, že během několika málo dní by mělo začít také zpracování okurek.

Někdejší velkopěstitel česneku Agro Okluky sice nebude sklízet tuto plodinu ze svých 130 hektarů, jak tomu bylo před třemi desítkami let, zaměstnanci družstva spolu s brigádníky by však mohli vyrazit na tamní dvouhektarovou plantáž v lokalitě Dílec v příštím týdnu. „Sklizeň zahájíme možná v úterý. O jejím startu budeme včas informovat. Jaký ale budeme mít výnos, to se dá těžko odhadovat. Zhruba třicet procent česneku máme napadeno háďátkem a plísní," uvedl šéf Agro Okluky Josef Juřenčák s tím, že s předstihem také u ozimého ječmene odstartují žně.

Ředitelka Okresní agrární komory v Uherském Hradišti Karla Malinová Deníku potvrdila, že uspíšená sklizeň ozimých ječmenů se na Slovácku bude týkat především jižních oblastí. „Právě tam jsou totiž obiloviny zasety na písčitých půdách," poznamenala Karla Malinová.