Jednoduchá postavička děvčete, kterou vytvořila studentka Jana Zháňalová z uherskohradišťské Střední uměleckoprůmyslové školy, poukazuje na černé skládky, zacházení s kovovým odpadem, nutnost sešlapování PET lahví nebo rozkládání papírových krabic před vyhozením.

„Víme sice, že v Uherském Hradišti je mezi námi, obyvateli města slušné povědomí o tom, jak s odpady nakládat a na Nerudovskou otázku kam s tím, si tu lidé odpoví většinou správně. Dle místy volně se povalujícího odpadu si je však nutné připustit, že někteří lidé potřebují mít v této oblasti osvětu prakticky nepřetržitě,“ řekl Deníku Radomír Neisl.

Podobné rezervy v třídění odpadu vedení města také vidí. Jedná se například o nevhodné ukládání odpadu ke kontejnerům a černé skládky.

„Není skoro dne, abychom neřešili nějaké vyhozené matrace nebo kusy nábytku ke kontejnerům,“ prozradil uherskohradišťský místostarosta Čestmír Bouda.

Milovníci proslulé jízdy na historických kolech si dali v sobotu dostaveníčko na akci Giro de Pivko.
Recesistický peloton Giro de Pivko se prohnal Slováckem

Ideální podle něj není ani kvalita vytříděného bioodpadu. Například do hnědých biopopelnic jsou často vhazovány plastové obaly a další nevhodné materiály. Třídění takto znehodnocovaného materiálu je pak poměrně náročné, drahé a musí se provádět za pomocí speciální techniky.

Prvním tématem, které kreslený mini příběh přináší, je upozornění na možnost vhazování použitých plechovek od piva, limonády a jiných do kontejnerů na plasty. Důvodem je systém třídění těchto dvou druhů odpadu na jednom místě. Uherské Hradiště si v podílu třídění odpadu nestojí ale vůbec špatně.

„Naše město je dlouhodobě v třídění odpadů velmi úspěšné, což dokazuje opakovaná výhra v soutěži „O keramickou popelnici“, která hodnotí aktivity v oblasti třídění komunálního odpadu,“ sdělil starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Radnice nově po městě rozmístila také nádoby na použité oleje a tuky z domácností.

Kapacita urnových a hrobových míst na babickém hřbitově je na několik let dostačující.
Staré hroby na hřbitovech lidé nabízejí jako nová hrobová místa