„Naši zdravotníci ošetřili od soboty do nedělních třinácti hodin 25 lidí s drobnými zraněními, z toho šest jich zkolaboval v důsledku tropické horka. Jimi postižené poutníky nebylo třeba dopravit k ošetření do Uherskohradišťské nemocnice," sdělil Michal Umlauf ředitel Maltézské pomoci Olomouc.

Ocenil, že Slovácký deník ve čtvrtečním vydání varoval čtenáře i poutníky článkem Nádvoří velehradské baziliky se při Dnech lidí dobré vůle může stát vroucím kotlem. V něm bylo apelováno na poutníky, aby si s sebou vzali dostatek tekutin, chránili si hlavu nějakou pokrývkou a pokožku opalovacími krémy s vhodným ochranným faktorem.

„K našemu překvapení bylo dnes méně případů z přehřátí sluncem, než tomu bylo v minulých letech. Podle mého soudu je tu méně lidí, druhým faktem je, že ti, kteří mají zdravotní potíže, zůstali doma. Byli rozumní a ukáznění," řekl spokojeně Anton Vaňo, vedoucí lékař uherskohradišťského územního střediska Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.

Složil poklonu dobrovolníkům maltézské pomoci, kteří už od rána roznášeli mezi poutníky na Stojanově nádvoří pitnou vodu, a to se podepsalo na průběžném doplňování lidí tekutinami. Tím pádem i zátěž z toho horka byla u poutníků menší.

„K ošetření přicházeli lidé s běžnými problémy. Jeden muž si rozbil hlavu, takže jsme ho odeslali na chirurgické ošetření do nemocnice. Pak tu byly nějaké nevolnosti při odběru krve u lidí, kteří se chtěli stát dárci kostní dřeně," vypočítával doktor Vaňo.

Doporučil pořadatelům, aby zvážili, zda by nebylo možné, že by v budoucnu byly opět meteorology hlášeny tak vysoké teploty, aby se pokusili teplotu v nádvoří snížit.

„Třeba nějakými tryskami vytvořit nad nádvořím mlhu, která by pomalounku klesala. V té chvíli by ty drobounké kapičky vody stáhly s sebou i to teplo, byť by to bylo na chvíli, než se vzduch opět nahřeje," vidí jedno z možných řešení do budoucna Anton Vaňo.