Zkušenosti s tím mají v Buchlovicích. Tamní Československé kulturní centrum (ČSKC) spolu s dětským folklorním souborem Buchlovjánek pořádají už šest let dobročinný knižní bazar, takzvaný knihotoč. Lidé z městysu a různých obcí Slovácka přinášeli několik dní do buchlovického ČSKC přebytečné, jednou i několikrát přečtené knihy.

„V bazaru se sešlo deset tisíc knih. Lidé je do něj darovali a poslali je tak nazdařbůh dalším čtenářům. K mání byla beletrie, naučná literatura, slovníky, dětské knihy, literaturu faktu, časopisy, CD, DVD, staré gramofonové desky, ale i historický psací stroj Remington,“ uvedla vedoucí ČSKC Buchlovice Iveta Rosůlková. Souhlasně jí přikyvovala vedoucí Buchlovjánku Simona Dvouletá. Dodala, že startovací cena na burzu darovaných knih byla deset korun, ale hodnotné svazky byly v nabídce i za vyšší cenu.

O předposlední únorové sobotě uspořádali hasiči již 26. ročník Memoriálu Pavla Vávry aneb Zimního putování po blízkých Chřibech
Pochodu za Pavlem Vávrou se účastnili také hasiči

„Já jsem hodně závislá na čtení knih. Když jsem si přečetla článek na webu Slováckého deníku, že bude v Buchlovicích burza knih, nenechala jsem si ji ujít a nakoupila jsem si na ní jednadvacet knížek. Každá z nich mě stála desetikačku. A vzala jsem na burzu šestiletého synovce Matyáše, který si také několik knížek vybral,“ svěřila se Jana Babáčková z Babic, odnášející si z bazaru plnou krabici knih.

Ani scénáře, že čtečky zničí papírové knihy, se nevyplnily. Vůně zajímavých titulů a papíru čtenáře neomrzely. Od čtvrtka do soboty třetího únorového týdne si lidé v bazaru nakoupili 3000 knih za 30 tisíc korun. I v příštím týdnu si ještě zájemci mohou knihy koupit, ale teprve poté, co se domluví s vedoucí ČSKC Buchlovice a zavolají si na číslo telefonu 725 453 163.  

„Letošní výtěžek předáme mamince tříletého Dominička z Polešovic, který trpí hypoxiscko-ischemickou encefalopacií. Při porodu došlo u něj k velkým komplikacím a byl 40 minut oživovaný. Prodělal hypoxii, mozek neměl dostatek kyslíku a došlo k jeho značnému poškození,“ vylíčila Iveta Rosůlková zdravotní stav Dominička.

Ten kromě jiných terapií už delší dobu absolvuje nákladnou léčbu v rehabilitační centrum Complex Therapy. Díky ní dělá velké pokroky.