A právě jemu, firmě a Mařaticím je věnována knížka, která byla při této příležitosti představena a pokřtěna.

Napsal ji František Holmes Ilík, jehož kulturní veřejnost zná především jako primáše cimbálové muziky Burčáci, ale který je i autorem několika zajímavých publikací (mimo jiné např. Slovníku nářečí obcí regionu Dolní Pomoraví).

Autor sleduje zajímavé, mnohdy dramatické (a nelehké) životní osudy Otakara Machálka - legionáře, politického vězně, cestovatele, obchodníka a zejména zakladatele úspěšné značky OTMA, fakta pečlivě doplňuje dobovými dokumenty.

Obdobně sleduje historii firmy OTMA (letos si připomíná 80. výročí), zasazenou do kontextu obce Mařatice.

Střední odborné učiliště v Uherském Brodě slavnostně otevřelo nové hřiště u tamního Domova mládeže za bezmála sedm a půl milionu korun.
Učiliště v Brodě otevřelo nové hřiště s minigolfem

Knížku na křtu uvedl Jiří Jilík - mimo jiné konstatoval, že často vzpomínáme a oslavujeme různé osobnosti a zapomínáme, že mnohé žily mezi námi a zaslouží si pozornost.

Slavnostního křtu se zúčastnili členové rodiny - syn Otakara Machálka Dr. Jan Machálek, jeho žena Hana a dcery Hana a Pavla, vnuk Ing. Pavel Machálek a další rodinní příslušníci, zástupci vedení firmy OTMA, starosta města Uh. Hradiště Stanislav Blaha, exstarosta Ladislav Šupka a další hosté.

Nádvoří se zaplnilo minimálně stovkou zájemců, kterým hrála cimbálová muzika složená pro tuto příležitost a pracovně nazvaná „Mařatské náplavy".

A křtilo se symbolicky kečupem speciálně vyrobeným k 80. výročí firmy. A jelikož se ten den zahajovaly i Slovácké slavnosti vína, pochopitelně nechyběl ani pohárek…

MIROSLAV POTYKA