Přibližně padesát známých českých umělců se v knize vyznává ze svého vztahu k vínu, pivu či destilátům a činí tak formou vyprávění zajímavých osobních příběhů. Jsou to vyznání laskavá, doplněná o vlastní recept, jak si pomoci při odstraňování následků „kalného rána“.

„O svém střetávání se s alkoholem i případné léčbě z následku takových střetnutí vyprávějí Lucie Bílá, Jaromír Nohavica, Oldřich Kaiser, Pavel Bobek, Miroslav Etzler, Miroslav Horníček, Luděk Sobota, Věra Špinarová a řada dalších známých tváří. Pijeme, abychom zahnali žízeň, zapíjíme jídlo nebo světabol, někteří z nás získávají pitím sebevědomí, jiní ztrácejí soudnost.

Informace o vydavatelských přípravách této knihy ve sdělovacích prostředcích motivovaly stovky jednotlivců k napsání vlastních prožitků s alkoholem, prožitků, v nichž alkohol sehrával nějakou roli. V mnohém se sousedské rady a poznatky opakovaly, v knize nejsou všechny. Překvapivým zjištěním pro mě bylo, že psaly především ženy…,“ říká autor knihy Miroslav Sehnal.

A právě prostřednictvím autorovy výzvy ve sdělovacích prostředcích přispěly do knihy svými odlehčenými recepty na léčení kocoviny rovněž stovky řadových konzumentů euforických moků. V kapitole Démon alkohol se dočtete o osudech několika českých i zahraničních celebrit, kterým alkohol zasáhl do života, podmanil si je a řadu z nich i zničil. Pozadím jednotlivých kapitol je mnoho užitečných rad, jak správně servírovat, konzumovat, skladovat a rozpoznávat různé druhy alkoholických nápojů.

Závěrečná strana publikace patří galerii notorických alkoholiků, kde je mezi fotografiemi světových a našich celebrit jedno volné místo pro nalepení vlastní podobizny nebo podobizny někoho z přátel. A vzhledem k tomu, že se blíží konec roku a silvestrovské bujaré veselí zachvátí určitě mnohé z našich čtenářů, nabízíme vám z knihy Miroslava Sehnala některé „recepty“ známých tváří, jak léčit kocovinu. „Na kocovinu podle mě zabírá nejlépe pivo. Ale pozor – jedno, maximálně dvě.

Jak dáte třetí, je vám báječně, ale pak už zase nastupuje takzvaná falešná žízeň, kterou nemůžete nikdy uhasit. A jste zase v tom…,“ míní herec Oldřich Kaiser. „Čaj s rumem po flámu je dobrý, ale s medem či citronem dělá úplné divy. Je ovšem dobré dodržovat určitá pravidla. Tak především lžičku medu namícháme do horkého čaje, ale počkáme, až trochu vychladne. Pokud jste čaj míchali kovovou lžičkou i po přidání citronu, pak jste udělali zásadní chybu. Lékaři totiž zjistili, že jakýkoliv kontakt kovu s přírodní citronovou šťávou ničí její nejvlastnější vlastnosti. Ale mám-li být upřímná, kocovinou netrpím,“ svěřuje se zpěvačka Věra Špinarová.

„Po sladkém vínu jsou prý kalnější rána, zatím jsem to ovšem v nějaké těžší míře nezažil. Ale připravený jsem. Mám recept přímo od šéfa asociace barmanů. Znamenitý drink Bloody Mary,což je štamprlička vodky v tomatovém džusu, opepřit, osolit a nakonec přidat worcester a pár kapek citronu. Já to zpestřuji ještě muškátovým oříškem a listem máty peprné…,“ dává k dobru svůj recept scenárista a moderátor Eduard Hrubeš.

Kniha Miroslava Sehnala má podtitul Příručka k léčení kocoviny a naleznete ji kromě knihkupectví také na www.repronis.cz.

Přečtěte si také:

Alkohol jde na dračku, i likérky si Vánoce chválí