„Množily se stížnosti, že zde dochází ke zcizování dřeva, myslivci zase hlásili, že slýchají střelbu pytláků. Přistoupili jsme proto k opatřením, která mají těmto prohřeškům zamezit," vysvětlil důvody instalace kamer Květoslav Tichavský, starosta Uherského Hradiště, které je majitelem lesa.

Dříve tam město nainstalovalo fotopasti, ty se však ukázaly neúčinnými, a proto teď sáhlo k účinnější alternativě. Na přístupových lesních cestách došlo k omezení provozu a umístění zákazových značek. Dodržování budou kontrolovat právě kamery, jejichž záznam bude v případě zjištění trestného činu předán policii.

„Často se nám stávalo, že jsme zaslechli výstřely, a dokonce jsme několikrát našli vývrhy zvířat. Pytláci jsou chytří, ale teď už snad konečně mají utrum," těší Stanislava Gabriela, člena mysliveckého sdružení Kněžpole.

Koordinátorem projektu, kterým je řešena ochrana lesního majetku města, je odbor životního prostředí v Uherském Hradišti. „Očekáváme vysokou účinnost tohoto opatření, které bude mít zejména preventivní charakter. Přístup do Kněžpolského lesa bude zcela pod dohledem," potvrdil vedoucí odboru životního prostředí Květoslav Fryšták.

Kněžpolský les má zhruba 340 hektarů. Město ho od letoška i s dalšími svými lesy pronajalo slovenské společnosti Forestra. Smlouva platí na deset let. Radnice podle ní ročně obdrží 1,3 milionu korun bez DPH. Nájemce vydělá na těžbě dřeva, zároveň však musí vysazovat nové stromy a starat se o stávající. Podle vedení radnice je pronájem výhodnější, než kdyby se město o své lesy staralo samo. Muselo by například přijmout nové pracovníky. Uherské Hradiště má zhruba 430 hektarů lesa. Kromě největšího Kněžpolského lesa vlastní i menší lesní porosty třeba v obci Podolí a v částech Uherského Hradiště Míkovice a Vésky.

ADÉLA BURÁŇOVÁ