Nyní se zdá, že cenný památkový domek s číslem popisným 15, takzvané „Kučerovo", mít v Kněžpoli nebudou. O jeho záchranu několik let usilovali tamní nadšenci i odborníci z hradišťského Slováckého muzea i Národního památkového ústavu v Kroměříži. Na místě domku má v budoucnu vzniknout zařízení pro bydlení seniorů. „Jeho současný význam spočívá v dispozičním řešení i zachovaných detailech. Dům má například původní okna a další prvky někdejších vesnických lidových staveb. Historická hodnota těchto staveb neklesá ani jejich částečnou přestavbou," poznamenala ředitelka kroměřížského Národního památkového ústavu Jana Spathová. Přiznala, že ji neúspěch při pokusech domek zachránit, mrzí. „Žádný podobný domek už Kněžpole nemá, proto je velká škoda, pokud zanikne," poznamenala Jana Spathová.

Vedení kněžpolské radnice se v těchto dnech dohodlo s majitelkami domů, že objekt odkoupí za částku zhruba jeden a čtvrt milionu korun. „Usiluji o to, aby byla zachována alespoň původní čelní stěna domku. Zdá se, že by se tento záměr nakonec mohlo podařit prosadit," podotkl jeden z obyvatel Kněžpole a neúnavný nadšenec, který se snažil památku zachránit, Petr Švehla. Ten dokonce majitelkám domu sehnal okna, kterými by bylo možné nahradit ta původní. Zajistil i řemeslníka, který by opravil člení zeď domku. „Majitelky ale nemají na záchraně domu prakticky žádný zájem, a tak to vypadá, že ve své snaze neuspěji," konstatoval zklamaně Petr Švehla.

Zklamání netají ani ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Pracovníci muzea před časem zpracovali tematickou publikaci s fotografiemi památek podobných určených k záchraně. Jedna z kapitol byla věnována také domku v Kněžpoli. „Zveřejněním těchto informací jsme chtěli apelovat na vedení obcí, aby si takových unikátních staveb cenili a věnovali jim zaslouženou pozornost. Pokud se tak, například v případě Kněžpole nestalo, a domek zanikne, považuji to z velkou škodu," poznamenal ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

Domek je majetkem rodiny Stránské. „Záměr na jeho zachování se nepodařil realizovat. Údržba domu je nákladná, a velmi drahá by byla i jeho oprava. Proto jsme se rozhodli domek prodat," vysvětlila jedna ze spolumajitele domku

Místostarosta Kněžpole Petr Jakšík sdělil, že konečné využití místa musí ještě schválit zastupitelstvo. „Námi oslovená architektka zpracuje několik návrhů, ze kterých vybereme nevhodnější využití. To pak předložíme ke schválení zastupitelstvu. Pokud na výstavbu domu pro seniory dojde, budeme žádat o dotace, protože obec na něco takového nemá peníze," plánuje místostarosta Jakšík.

Odkoupení domku musí ještě schválit zastupitelstvo. „Tento záměr na odkoupení objektu projednáme v zastupitelstvu v prosinci. Oprava domku by byla finančně velmi nákladná, proto bychom prostor využili jako stavební místo pro nové zařízení, jež by sloužilo seniorům," informoval starosta Kněžpole Petr Knot.

Související Kněžpole: zachrání majitelky zemědělskou usedlost?