Nemocnice je velké téma i závazek na mnoho let dopředu.

Zatím největší investici kraje krajská rada zastupitelům ke schválení doporučila, pro však hlasovalo pouze sedm z devíti radních. Proti se vymezila Margita Balaštíková (ANO) a náměstek hejtmana Jiří Sukop (ANO), který má na starosti finance kraje. Své rozhodnutí odůvodnil obavami o udržitelnost rozpočtu kraje.

Kraj totiž před nedávnem schválil navýšení počtu spojů autobusů a vlaků, což si v dalších 10 letech vyžádá 6 miliard korun. Nemocnice pak přijde na dalších asi 8 miliard.

„Z toho si téměř 4 miliardy musí kraj půjčit. Dvě takto finančně významné akce je z hlediska udržitelnosti rozpočtu nepřijatelné řešit,“ vysvětlil.

Přitom sám uvedl, že byl mezi prvními, kdo výstavbu nemocnice podporoval, dokonce navrhl její financování.

Kdyby podle něj kraj navýšení spojů neschválil, zvládl by nemocnici postavit z vlastních peněz bez úvěrů.

Krajská nemocnice T. Bati  Budova Interny
Pacient zemřel při vyšetření v krajské nemocnici. Poleptali mu jícen

K výstavbě nemocnice se mají vyjádřit i poradní výbory kraje na základě předložené objemné dokumentace. Materiál čítá 417 stran. Zdravotní výbor se vyjádřil jednohlasně: záměr nepodpořil, hlasování odložil.

„Dohodli jsme se k hlasování vrátit na dalším jednání výboru v červnu,“ uvedl předseda Výboru zdravotního Zlínského kraje Pavel Pustějovský.

Konečné slovo pro schválení záměru stavby nemocnice však bude mít zastupitelstvo čítající 45 členů. Jednání je naplánováno na 8. dubna.

Plánovaná kapacita:

Počet ambulantních klientů denně: 2500 osob

Počet zaměstnanců: 2100 osob/1600 osob v hlavní směně

Počet lůžek: celkem 925 lůžek, z toho: 778 lůžek klasická a intenzivní lůžka (vícedenní hospitalizace) 147 lůžek dospávací pokoje, jednodenní stacionáře

Již nyní se rýsuje, kdo investiční záměr nepodpoří. Jednou ze stran je koaliční ANO. „Máme k tomuto tématu jednotný názor na všech úrovních,“ sdělil za svých osm kolegů v zastupitelstvu Jiří Sukop.

„Pokud nakonec zastupitelstvo záměr výstavby schválí, tak se jako město Zlín s požadovanými pozemky vypořádáme. Jako krajský zastupitel vyhodnotím podklady a stanoviska s kolegy z ANO,“ doplnil primátor města Zlína Jiří Korec.

Trvalými kritiky jsou Svobodní. Podle jejich lídra Tomáše Pajonka nebyly splněny tři podstatné věci: není schválená koncepce zdravotnictví, financování stojí na vodě a není vypracovaný oponentní posudek.

„Žádný zastupitel, který ctí zákon o krajích, pro tento návrh ruku nezvedne,“ domnívá se.

I přes veškerou kritiku hejtman Čunek zůstává optimistou. Podle něj nejsou další posudky potřeba, protože nejlepší řešení už kraj má. Spoléhá tak na to, že zastupitelé řeknou záměru „ano“.

Finanční analýza podle jeho slov ukázala, že kraj výstavbu nové nemocnice dohromady s výdaji na dopravu finančně zvládne. Tyto závěry podle něj potvrdila také banka, které analýzu nechali posoudit. Domnívá se, že jeho náměstek je spíše opatrný, a proto pro doporučení projektu radou kraje nehlasoval.

Zastávka. Ilustrační foto
Změny ve zlínské MHD ve směru k ZOO a do Velíkové nastanou až od června

Rekonstrukce současného areálu by stála minimálně deset miliard a i z tohoto důvodu je podle něj i primářů Baťovy nemocnice krokem zpět.

I z odborného posudku UTB, který ale není některými zastupiteli akceptovatelný, je podle hejtmana patrné, že nová stavba je výrazně organizačně jednodušší.