Slovácký deník ji kontaktoval s žádostí o bližší informace, k celé věci už se však nechtěla vyjadřovat.

Jak vyplynulo z diskuze na internetu, nikdo další klauna na hradišťském Masarykově náměstí neviděl. Stejně tak si ho nevšimli ani v kavárně Jiné Café, do které měl údajně nahlížet. Také na policii se s podobným hlášením nikdo neobrátil.

„V Uherském Hradišti jsme zatím nezaznamenali ani jedno svědectví o pohybu klaunů, natož o jejich agresivním chování," potvrdila mluvčí uherskohradišťských policistů Milena Šabatová.

OBYVATELŮM HRADIŠTĚ SE MASKOVÁNÍ NELÍBÍ

Přesto u některých obyvatel města panují obavy z případného setkání s agresivními klauny.

„Strach zatím nemám, jedná se podle mého o ojedinělý případ, kdy si někdo dal masku klauna schválně, aby lidi vystrašil. Nicméně si nemyslím, že je to zrovna teď dobrý nápad. Přece jenom se někdo může natolik vylekat, že na vtipálka zaútočí a popřípadě mu i vážně ublíží na zdraví," poznamenala Hradišťanka Barbora Nožičková.

Před případným bezdůvodným napadáním klaunů varuje i policejní mluvčí. „Pokud se někdo v převleku klauna pohybuje na veřejném prostranství, aniž by někomu ubližoval nebo jej ohrožoval, pak je jakýkoliv útok na něj přestupkem proti zákonu. Stejně tak platí, že i když někoho klaun napadne, obrana musí být přiměřená," upozornila Milena Šabatová.

PSYCHOLOG: MASKOVANÝ JEDINEC SE CÍTÍ SILNĚJŠÍ

Jaká může být motivace lidí schovávajících se za masku klauna ať už v České republice nebo jinde ve světě, se Deník zeptal Jiřího Šípka z katedry psychologie Filosofické fakulty Univerzity Karlovy.

„Fenomén klaunů úzce souvisí s fenoménem strachu a strašení, kterému dnešní doba podléhá. Právě tento trend snadněji inspiruje mnohé jedince k tomu, aby skrze masky klaunů vystupovali na veřejnosti. Je to vlastně ukázka síly a nadřazenosti vůči druhým, což je pochopitelné pro dobu, v které se mnozí z nás cítí bezmocní. Za maskou se totiž daný jedinec cítí silnější, mocnější," zauvažoval Jiří Šípek.

Vysvětlení, proč právě masky klaunů hrají v tomto druhu exhibicionismu důležitou roli, je podle něj nasnadě. „Role klauna obsahuje kombinaci výsměchu, žertu a odstupu. Inspirace filmy může být v tomto případě příliš povrchní charakteristika. V dnešní době plné strachu je pak úšklebek zobrazovaný na obličeji klauna mnohem pádnějším poselstvím, než maska s nějakou vážnou tváří," pokračoval Jiří Šípek. Vžít se do role klauna, stejně jako do jakékoliv jiné role například při divadelním představení, může podle něj v určité fázi přerůst do agresivity vůči druhým.