„Všechny pohanské svátky nahradily v minulosti ty křesťanské, církev se tehdy snažila, aby fungovalo pouze jedno náboženství. Mnoho lidí proto neví, že dušičky se slaví vlastně díky Keltům," vysvětlil hlavní pořadatel akce a majitel nového baru Barbar v Uherském Hradišti.

I když organizátorům počasí nepřálo, sešly se v areálu střední zemědělské školy především rodiny s dětmi. Ty si mohly vyzkoušet například střelbu z luku, dělání šípů nebo si namalovat obrázek. Zpestřením odpoledne bylo vystoupení šermířské a divadelní společnosti Memento mori z Uherského Ostrohu.

„Nemáme úplně dobové kostýmy, protože se na toto období nezaměřujeme, ale pokusíme se vám předvést, jak tehdy Keltové bojovali," uvedl vystoupení vedoucí společnosti Pavel Juračka. Dobovou kulisu dokresloval stánek s dřevěnými meči pro nejmenší a kovorytec, který ukázal, co se dá s kovem dělat.

„Přijela tak třetina stánků, kvůli počasí většina odřekla," povzdechl si Martin Vlachynský. Program pokračoval večer vystoupením metalových kapel a tancem u ohně.