„Legislativní změny v oblasti provozu loterií mají na naše společnosti, působící na území České republiky, včetně Nadace SYNOT, zásadní dopad. Především na společnost SYNOT TIP, která byla partnerem týmu, a kde jsme nuceni snižovat provoz a odevzdávat stále více a více prostředků státu. Podobné dotazy (proč tomu tak je pozn. red.) by tedy měly mířit spíše na premiéra Babiše, jehož vláda s těmito legislativními změnami přichází,“ uvedl Ivo Valenta na dotaz Deníku s tím, že nyní musí jeho společnosti přehodnotit marketingové a donátorské aktivity v ČR, na které již prostředky nezůstávají.

„Za stávající situace není možné, abychom nadále pokračovali v dosavadní finanční podpoře 1. FC Slovácko. Ta v posledních letech představovala přibližně šest milionů korun ročně, a jen od roku 2007 činí přibližně 92 milionů korun. Vždy jsme se cítili být hrdým partnerem tohoto týmu a sám jsem stál také u zrodu Fotbalové akademie,“ doplnil senátor.

Brečení nám nepomůže

Jak jsme již uvedli, ředitel 1. FC Slovácko Petr Pojezný sice zůstává optimistou, komplikace s naplněním rozpočtu nicméně připouští.

„Věřím, že není všem dnům konec, ale brečení nám nepomůže. My si s tím musíme poradit. Oslovíme další partnery a uvidíme, jak se k tomu postaví radnice,“ říká Pojezný.

Demonstrace za nezávislou justici a proti vládě Andreje Babiše na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti - 11. 6. 2019
Slovácko ťa súdí! V Hradišti lidé demonstrovali proti Babišovi, podívejte se

Starosta: Další prostředky nejsou teď k dispozici

Informaci o ukončení podpory 1. FC Slovácko ze strany holdingu SYNOT se uherskohradišťský starosta Stanislav Blaha podle svých slov dozvěděl z médií.

„Co se týká podpory ze strany města, tak v letošním roce šlo z fondu sportu (na základě uzavřené smlouvy o poskytnutí neinvestiční dotace) FC Slovácko z.s. 5,5 milionu korun, na zabezpečení sportovní činnosti 4,5 milionu a provoz Městského fotbalového stadionu Miroslava Valenty a fotbalových hřišť v Sadech a Mařaticích 1 milion korun,“ sdělil Stanislav Blaha Deníku.

Je známo, že radnice fotbal v Uherském Hradišti dlouhodobě podporuje.

„Nájemní smlouva na Moravském fotbalovém svazu s FC Slovácko z.s., platí do 31. prosince 2026. V rámci ní je pronájem stadionu za 1 korunu, pronájem movitých věcí za 1,21 Kč včetně DPH. Dále je uzavřena nájemní smlouva s FC Slovácko z.s. na tréninkové hřiště s umělou trávou za 1 korunu (také do 31. prosince 2026),“ vysvětluje hradišťský starosta.

V roce 2016 byla podle jeho slov dokončena rekonstrukce tréninkového hřiště nákladem 5,3 milionu korun za dvoumilionové dotační podpory.

„Další prostředky na financování 1. FC Slovácko nejsou v rozpočtu města momentálně k dispozici a případné navýšení podpory pro 1. FC Slovácko by bylo předmětem jednání orgánů města. Tuto variantu ovšem nepovažuji za příliš reálnou,“ poznamenal Stanislav Blaha.

Výkonný ředitel klubu a člen představenstva 1. FC Slovácko Petr Pojezný.
SYNOT Holding končí s podporou 1.FC Slovácko

U Rochusu je to trochu jinak

V případě ukončení finanční podpory Parku Rochus je však podle Ivo Valenty situace poněkud odlišná.

„I tento projekt jsme podpořili mnohamilionovými investicemi - konkrétně se jedná o částku ve výši 28 milionů korun. Naším cílem bylo maximálně pomoci budování areálu slováckého muzea v přírodě a jsme rádi, že jsme k tomu mohli přispět. Nicméně právě naše angažovanost v projektu často obecně prospěšné společnosti Park Rochus bránila v možnosti získání potřebných dotací. A právě tento fakt byl jedním z hlavních důvodů k dohodě na ukončení podpory,“ vysvětlil Ivo Valenta.

Hradišťská radnice chce v tomto případě podle starosty Stanislava Blahy do budoucna nalézt cestu, jak stlačit současné náklady areálu na únosnou míru.

„Částka pěti milionů korun ročně není dále reálná,“ řekl Stanislav Blaha před časem.

Navíc podle Ivo Valenty není vyloučeno, že společnosti holdingu SYNOT omezí nebo ukončí finanční injekce rovněž u jiných projektů.

„O případných změnách v oblasti dalších aktivit budeme jednat,“ naznačil senátor Valenta.

RADOVÁNKY. Do areálu Jízdy králů v Kunovicích přišlo v sobotu na 3. Dětský den s Hamé na 2500 lidí.
Třetí ročník Dne dětí s Hamé si v Kunovicích nenechalo ujít 2500 lidí