Letos se uskutečnil již pošesté a i tentokrát se těšil velké oblibě. „Se svým stánkem jezdím na jarmark pravidelně, ještě jsem nevynechal,“ podotkl prodejce kožešinových bot, zatímco jeho krám brali útokem nakupující. Také pult s voňavým kořením nenechali bez povšimnutí. „Už jsem trochu promrzlá, ale zahřívám se slivovicí a medovinou,“ pronesla kořenářka, která do Brodu přijela prodávat z Kralic na Hané.
Mezi mnoha barevnými vánočními ozdobami a dekoracemi si mikuláše vyrobeného z kukuřičného šustí si vybrala devítiletá Terezie Goldmanová. „Ten se mi líbil nejvíc. Ale pěkné věci mají i v ostatních stáncích. Třeba i v tom, co tu má naše základní škola, ve kterém prodávají výrobky žáků,“ vyjádřila svoje dojmy školačka.
Specialitou jarmarku se staly zabíjačkové speciality. „Zabíjačka je tu letos poprvé. Jde o takový pokus o oživení tradice jarmarku. Chystáme voňavé dobroty ze 140ti kilového vepře. Připravili jsme vařené maso, lalok, škvarky, ovarovou polévku a masovou směs,“ poznamenal jeden z organizátorů zabíjačky Miroslav Varmuža, který na Masarykově náměstí také přidal ruku k dílu a obratně se obracel u kotlů, ve kterých se vařilo maso. „A prodáváme také slivovici, to k zabíjačce patří,“ dodal s úsměvem.
Pozdní páteční odpoledne doplnilo Kateřinský jarmark o kulturní program. O ten se postarala žesťová filharmonie a flétnový soubor tamní základní umělecké školy, folklorní soubory Holúbek, Jakub, Rozmarýn, Olšava a Oldšava. Nechyběla ani skupina historického šermu Los Pupkos. Při představeních se poprvé rozzářil vánoční strom, který tvoří dominantu náměstí v tomto předvánočním čase.