Cílem vyhlášky Ministerstva životního prostředí bylo především minimalizovat počty krádeží kovů. Jak potvrzují policejní statistiky, zdá se, že se to daří. „Pokud srovnáme dvě stejná období za poslední dva roky, je patrné, že letos opravdu šetříme podobných krádeží o něco méně," potvrdila mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

Zavedení novinky bleskově pocítily všechny oslovené výkupny. „Kolegové, kteří se zabývají pouze kovošrotem, jsou dnes zhruba na padesáti procentech dřívější návštěvnosti. U většiny zákazníků, kteří přestali chodit, se nedaly vyloučit nějaké problémy, takže tito klienti nám nechybí. Spíš je všechno daleko komplikovanější po administrativní stránce," zhodnotil dosavadní vývoj Bronislav Janeček, šéf společnosti REC Group ve Starém Městě.

Stejný názor mají také na druhé straně okresu. „Administrativy je opravdu víc. Navíc, když někdy chci po někom číslo účtu, raději si vše odveze pryč, bojí se totiž, že by se mu příjem na účtu mohl nějak zdanit," vysvětlil Tomáš Judas z JP Metal v Bojkovicích.

Společnost podle něj pocítila výrazný úbytek klientů, pokles je asi čtyřicetiprocentní. Na druhou stranu prý ale hrozí méně problémů. „Někteří tehdejší zákazníci, kteří k nám už nejezdí, totiž dost možná neměli příliš daleko ke krádežím či drogám," dodal Tomáš Judas.

U drobného výkupu kovů se u společnosti Sběrné suroviny UH snížila návštěvnost zhruba o třicet procent. „Ubylo především těch, kteří přiváželi kovy různě na kárkách a podobně. Zrovna v těchto případech jsme museli být vždy nejvíc opatrní. Ti zjevně poctiví chodí i nadále a je jim jedno, jestli posléze dostanou peníze na ruku či na účet," sdělil Rudolf Mazánek mladší.

Firma své zkušenosti sbírá z celkem deseti výkupen kovů, které v okrese Uherské Hradiště provozuje.

O tom, jak na březnové opatření reagovala veřejnost, vědí své také v Uherském Ostrohu. „V únoru, těsně před vyhláškou jsme měli návštěvnost neobvykle vysokou. V březnu a dubnu naopak nechodil vůbec nikdo. Chvíli asi trvalo, než lidé pochopili, co všechno ta novinka obnáší. Dnes už jsme zhruba na osmdesáti procentech dřívější návštěvnosti," shrnul vývoj posledních měsíců Bronislav Dvouletý ze společnosti Sběrokov.