„My tedy veřejné záležitosti vůbec neřešíme, to už přenecháváme mladým, jde především o jejich budoucnost, ale je fakt, že to tady máme teď velice pěkné a za spoustu z toho můžeme poděkovat hlavně panu Lukášovi," uvedou mě do obrazu hned z počátku dvě seniorky, povídající si na návsi. Obec podle nich v posledních letech doznala velkých změn k lepšímu.

Dobře se tak v této vesnici nejspíš žije i samotnému kandidátovi do Senátu. „Postavili jsme si dům v Pitíně společně s rodinou vlastními silami, a mohli jsme se tak v roce 1989 přestěhovat z nedalekých Bojkovic právě do této obce," prozradil své začátky v Pitíně Libor Lukáš. Společně se tam usadil s manželkou Ivou a syny Davidem a Jakubem. „S manželkou oba pocházíme z tohoto regionu, nicméně paradoxně jsme se seznámili v Praze, kde jsme oba pracovně působili. Rozhodovali jsme se tehdy, kde zůstaneme a nakonec zvítězila Morava," upřesňuje senátorský kandidát.

Z jeho slov je mimo jiné patrné, že velmi dobře zná i sám sebe. „Myslím si, že mám vcelku dynamickou a akční povahu, ale jsem také přátelský, rád komunikuji a nemám problém probrat s kýmkoliv jakýkoliv problém," vystihl svou povahu Libor Lukáš.

V obchodě debatuje

Jeho slova dosvědčují také obyvatelé Pitína. „Pan Lukáš sice do našeho obchodu nechodí až tak často, nicméně když už dojde, většinou si začneme povídat, a to celkem nahlas, takže je nás potom plný obchod," líčí s úsměvem Blanka Peřestá, prodavačka v místních potravinách. Ta také společně s přáteli v obci občas pořádá kulturní a zábavní akce. „Pan Lukáš tyto naše akce celkem často podporuje, ať již jen svou účastí, či jinými prostředky," dodala Blanka Peřestá.

I přes svou nespornou časovou vytíženost si Libor Lukáš nechává čas pro své koníčky. „Na co si rozhodně nenechám sáhnout, je plavání a sauna," sděluje rozhodně ke svým zálibám. „Jinak v mládí jsem hrával na kytaru v rockové skupině, teď spíš tíhnu k přírodě, takže ještě donedávna jsem rybařil, dnes se spíš věnuji myslivosti."

„Známe se s panem Lukášem celkem dobře, oba se pravidelně potkáváme na akcích myslivců, oba jsme do této činnosti hodně zapálení," sdělil Lukáš Hasoň, mimo jiné také majitel místní hospody. U něj v provozovně ale kandidát na senátorský post není zase až tak pravidelným návštěvníkem. „Zastaví se u nás spíš v létě na zahrádku, třeba když se vrací z vyjížďky na kole," upřesňuje majitel pohostinství.

Jméno politika rozhodně není neznámé ani právě přítomným hostům. „No jasně, že Libora známe, vždyť jsme pěknou řádku let byli jeho zaměstnanci," usmívají se od stolu Dušan Krahula a Zdeněk Spáčil, kteří v minulosti pracovali ve společnosti vlastněné právě Liborem Lukášem. „Byl přísný na zaměstnance, na pořádek na stavbě i ve firmě a práci chtěl mít vždy kvalitně odvedenou," popisují oba bývalí podřízení. „Na druhou stranu byl ale rozhodně spravedlivý, férový a vstřícný vůči zaměstnancům. Někde nevíte, jak vůbec majitel společnosti vypadá, u nás pan Lukáš docházel za zaměstnanci každý den a neměl problém s námi probrat jakékoliv trable," vypráví.

Dobrý soused

V tom jim ihned přitakává další jejich přísedící u stolu. „Já jsem bývalý soused Libora Lukáše a nikdy jsme spolu žádné problémy neměli. Rozhodně se s ním dá vyjít po dobrém," souhlasí se svými kamarády Mirek Dočkal. Všichni se také shodují, že pokud je to v jeho možnostech, vždy rád pomůže. O tom by podle nich mohli vyprávět například místní myslivci či hasiči.

Nejspíš v podobném duchu by chtěl pokračovat ve své činnosti také sám senátorský kandidát. „Myslím, že jsem už pro náš region v minulosti něco udělal a v tomtéž bych určitě chtěl pokračovat také v pozici senátora. Chtěl bych, aby lidé věděli, že budu dobrý rváč za náš kraj i v Praze a tuto důvěru rozhodně nezklamu," zakončuje své povídání Libor Lukáš.

Libor Lukáš

- narodil se 19. srpna 1961, je ženatý, synové David a Jakub

- v ODS postupně prošel pozicemi ve Výkonné radě ODS, byl předsedou Regionálního sdružení ODS Zlínského kraje či místopředsedou Oblastního sdružení ODS v Uherském Hradišti.

- v letech 1990-1993 byl tajemníkem na městském úřadě v Bojkovicích

- v letech 1994 až 1998 byl zastupitelem obce Pitín, stejnou funkci vykonává znovu od roku 2002

- v roce 2000 byl zvolen do Zastupitelstva ZK, kde se stal také radním

- v letech 2000 až 2004 vykonával funkci náměstka hejtmana

- v letech 2004 až 2008 byl hejtmanem Zlínského kraje, následně opět působil jako náměstek hejtmana

- v současné době je krajským zastupitelem