Vyznavači pálenek z nachově modrého ovoce si už nyní kladou otázku, kdo se stane šampionem 19. včelarského koštu a bude mít rok na čestném místě svého domu umístěnu Včelarskou baňku, dřevěnou plastiku prsaté včely.

Podaří se obhájit putovní cenu loňskému vítězi, včelarskému Vladimíru Knotovi, nebo si ji odnese některý z přespolních pěstitelů švestek, který je v pěstitelské pálenici proměnil ve slivovici?

Kromě hlavní ceny udělí prezident včelarského koštu Fanek Janků několik vedlejších cen, a to pro nejlepšího degustátora a degustátorku, Skokana roku, majitele nejstarší slivovice a Smrťáka roku.

Včelarská baňka, dřevěná plastika prsaté včely je vítěznou trofejí premiérového koštu slivovice na Slovácku.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

„Nový držitel putovní Včelarské baňky musí cenu umístit ve svém domě na viditelném místě, ne však na přímém světle, aby nevybledla. Šampion s ní nesmí být fotografován do erotických časopisů a degustační jury ho má právo kdykoliv navštívit a zkontrolovat, jak o putovní prsatou včelu pečuje,“ vysvětlil prezident koštu.

K ochutnávání pálenek, k tanci i poslechu bude už tradičně vyhrávat cimbálová muzika Včelaran. Půllitrové vzorky kořalek je třeba přinést k hodnocení do pátku 9. ledna do včelarského pohostinství U Kozelků nebo k tamnímu Fankovi a Mikinovi Janků a Otovi Kročilovi.

Ilustrační foto
VIDEO: UFO nad Slováckem? Lidi vystrašila neobvyklá formace satelitů
HUMÁNNÍ AKCE. Výtěžek benefičního Svatoštěpánského koncertu půjde na vyhotovení pamětní desky na Akci K.
Výtěžek benefičního Štěpánského koncertu vynesl 240 tisíc korun