Nocovat budou děti letos s postavami ze Čtyřlístku

Kdy: v pátek 31. března
Kde: Knihovna BBB a její pobočky, ZŠ v Uh. Hradišti
Fifinka, Bobík, Pinďa a Myšpulín provedou letos děti Nocí s Andersenem. Ta se uskuteční v pátek 31. března nejen po celé České republice, ale i v zahraničí. Kořeny však má v Uherském Hradišti. Akci totiž vymyslely knihovnice Hana Hanáčková a Miroslava Čápová z Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti. A právě do metropole Slovácka přijedou i autoři legendárního komiksu Čtyřlístek manželé Němečkovi.

Sedmnáctý ročník Noci s Andersenem odstartuje v Hradišti v tamní nemocnici. Knihovnice tam vyrazí společně s Němečkovými a jednou z postav. Na dětské oddělení dorazí ve 12.30 hodin. Hlavní akcí ale bude Nocování se Čtyřlístkem na náměstí. To začne v 15 hodin na pódiu na Masarykově náměstí se objeví kromě autorů, knihovnic i všechny čtyři postavy a s nimi kouzelník Jirka Hadaš. „Společně s kouzelníkem Jirkou Hadašem se pokusíme spočítat, kolik výtisků oblíbeného časopisu se na náměstí sejde," pousmály se knihovnice. V 16.30 se pak všechny děti mohou přesunout do kina Hvězda na promítání filmu Čtyřlístek ve službách krále, s časopisem je vstup volný. V případě velkého deště se akce na náměstí nekoná.

Po promítání si všichni nocležníci vezmou své spacáky a stráví noc na různých místech našeho regionu, v Hradišti to bude například v knihovně a na pobočkách Jarošov a Mařatice, v ZŠ Větrná, TGM Mařatice, UNESCO nebo Za Alejí.

Do projektu se letos zapojilo tisíce škol, školek a dalších institucí z celé republiky, kromě té české se bude nocovat na Slovensku, v Makedonii, Srbsku nebo Austrálii či Americe.

Za poklady chřibských lesů do Muzea Podhradí do Buchlovic

Kdy: pátek 31. března v 17.00 hodin
Kde: Muzeum Podhradí v Buchlovicích
Výstava s názvem Poklady chřibských lesů bude dnes v 17 hodin slavnostně zahájena v Muzeu Podhradí v Buchlovicích. V expozici budou k vidění fotografie krajiny a tvorů žijících v Chřibech, které pořídil dlouholetý vedoucí Lesní správy Buchlovice Zdeněk Zálešák. V muzeu budou vystaveny také opracované kmeny a kořeny nalezené v přírodě, z nichž Vladimír a Iva Johnovi vytvořili ve své dílně originální solitéry do interiérů. Výstava potrvá do 2. července.

Balonová tour startuje na apríla v Břestku

Kdy: sobota 1. dubna
Kde: BalonCentrum v Břestku
Už v sobotu popluje na slováckém nebi flotila balonů. Právě na apríla totiž startuje Balony.eu tour 2017, tedy velkorysá akce určená pro milovníky vzdušných obrů, která během následujících tří měsíců zavítá do různých částí republiky, od Karlštejna až po České Budějovice.

„Je to pro nás takové symbolické zahájení sezony. V našich barvách poletí hned pět balonů a do oblak se tedy s námi může podívat až pět desítek zájemců," uvedl zkušený pilot balonů Libor Staňa s tím, že právě v sobotu na Břestku budou provozovatelé také dva nové balony křtít.

Po víkendovém létání na Slovácku se balonáři během dubna chystají ještě do Českých Budějovic, Hradce Králové, v červnu pak nad Karlštejn, brněnskou přehradu, do Ostravy, Olomouce, Českého ráje, na Pálavu a zakončení balonové tour se uskuteční první červencový den znovu na Břestku.

„Vybírali jsme naše oblíbené lokality, kde jsou krásné výhledy, krásná místa. Pokud se s námi někdo chce proletět, tak podrobnosti a instrukce k letu najde na našich stránkách balony.eu," pozval zájemce Libor Staňa, který pilotuje vzdušné obry už čtvrt století. Na kontě má přelet Alp, už deset let pořádá balonovou fiestu, nebo balonové mistrovství České republiky.

„Nejraději však létám dma, na Slovácku. Kvůli tomu, že je zde krásně, ale také proto, že na Břestku jsme postavili BalonCentrum, kde máme pro naše pasažéry příjemné zázemí, takže už samotné čekání na let, nebo následný křest prvoplavců se odehrává v příjemném prostředí," uzavřel pilot, který balonovou firmu provozuje dvacet let. 

Po mazanci a jidáši se jen zapráší

Kdy: sobota 1. dubna v 9.00 hodin
Kde: Slovácké muzeum
První dubnová sobota bude Slováckém muzeu v Uherském Hradišti patřit velikonočním pokrmům. Další pokračování Vaříme v muzeu se zaměří na mazance, jidáše a další jídla spojená se svátky jara. Akce začne v 9 hodin a bude trvat do pravého poledne.
Návštěvníci se naučí jak správně tvarovat obřadní pečivo nebo zamísit těsto. Pečivo bylo symbolické tím, že se uprostřed řezalo do kříže. Každý příchozí dostane už tradičně receptář.

Vandrácká padesátka

Kdy: sobota 1. dubna, registrace 6.30-9.00 hodin
Kde: hřiště, Nivnice
Už 39. ročník turistického pochodu přes Bílé Karpaty. Turisté si mohou vybrat z několika tras, všechny startují na hřišti v Nivnici mezi 6.30 a 9.00. Nejkratší měří 20 km a zavede účastníky na Hrabinu a do Březové. Pětatřicetikilometrová túra zavede turisty až na Velkou Javořinu. Na ještě o 11 km delší cestě zamíří lidé z Velké Javořiny na Velký Lopeník a přes Studený vrch a Březovou zpět do Nivnice. Nejdelší stezka měří 50 km a vine se přes Javořinu, Květnou na Lopeník a k chatě Lopata. Vandrácká 50 nabízí i cyklotrasy, a to po 50 km přes Lopenické Bošáčky, na 65km trase cyklisté navštíví rozhledny východního Slovácka. Trasy vedou po značených turistických cestách, pouze úsek NivniceHrabina má vlastní značení. Všechny vedou terénem, pouze první a poslední kilometry po silnici.

Na pohádku O Květušce, zahrádce a babici Zimici do Slováckého divadla

Kdy: sobota 1. dubna
Kde: Slovácké divadlo
Zbrusu novou pohádku O Květušce, zahrádce a babici Zimici připravilo nejen pro své nejmenší diváky Slovácké divadlo. Režie se ujala známá režisérka a choreografka Zoja Mikotová, která se letos do Uherského Hradiště vrací už počtvrté. (více čtěte ZDE)

Na apríla začne výstava Svěřeno papíru v kině Hvězda

Kdy: sobota 1. dubna v 18.00 hodin
Kde: Kino Hvězda v Uh. Hradišti
Výstava nazvaná Svěřeno papíru představí ve foyer kina Hvězda v Uherském Hradišti plastiky, objekty a práce na papíru členů a hostů Umělecké besedy. Na vernisáži, která je naplánována na sobotu, uvede od 18 hodin práce 18 umělců pedagog FAMU Jaroslav Vanča. „Papír se stává materiálem nestranným a bezbranným, jenž může být myšlenkou povýšen či zneužit: a to se týká stejně tak jeho role nositele slovního či výtvarného sdělení," říká se v anotaci k výstavě. Ta potrvá do 28. dubna.

Brodské muzeum zahájilo Dny Komenského obnoveným vstupem a expozicí

Kdy: aktuálně
Kde: Muzeum Jana Amose Komenského v Uh. Brodě
Celých pětadvacet let čekalo muzeum J. A. Komenského na větší obnovu svých vnitřních prostor. Její podobu mohli návštěvníci vůbec poprvé spatřit v úterý 28. března na slavnostním programu při zahájení pětidenního programu Dnů Komenského s názvem Brána ideálů otevřená. (více čtěte ZDE)