Manželé Ondruškovi patří mezi skupinu lidí, kteří si oblíbili naturismus. Tito lidé se přibližují k přírodě. Mají rádi koupání bez plavek na vyhrazených veřejných místech či v soukromí. Míst, kde se ale mohou "oficiálně" koupat bez plavek na východní Moravě ubylo. Prakticky zůstalo jediné.

Milovníci elektromobilů se sešli 29. srpna 2020 na náměstí ve Valašském Meziříčí.
Zaláskovat se do aut? Třeba i do elektromobilů, do Valmezu se jich sjelo padesát

Mladý manželský pár si ještě vloni užíval na vyhrazené pláži štěrkových jezer poblíž Hustopečí nad Bečvou. S nástupem letošní sezony přišlo velké překvapení.

„Jaký šok jsme zažili při příjezdu! Místo je celé vysečené, od blízké cyklostezky jde vidět. Když to bývalo zarostlé, tak pomalu člověk hledal s kompasem tu správnou cestičku a od stezky nebylo vidět nic,“ posteskla si Beáta Ondrušková.

Její manžel si navíc všiml cedulí, které koupání už zakazují.

„Je to obecní vyhláška. Je mi to líto, a kladu si otázku, komu tam ti lidé a tato aktivita vadila? Přicházíme o krásné místo s příjemnou, přátelskou a skoro až rodinnou atmosférou,“ popsal Jan Ondrušek.

Stížnosti chatařů

Naturisté jsou z podstaty milovníci přírody a lokality, kde se vyskytují, se obvykle vyznačují čistotou.

„Vždy když jsme tam byli, byl tam klid, lidi si normálně povídali, a veškerý odpad si jako obvykle odnesli s sebou. Po nudistech nikdy žádný nepořádek nezůstal,“ upozornila Beáta Ondrušková.

Opačného názoru však byli chataři a další lidé, kteří si podle vedení obce Milotice nad Bečvou na chování nudistů stěžovali.

„Kolem dané pláže vede cyklostezka Bečva, kterou hojně navštěvují cyklisté, rodiče s dětmi a další. Tito lidé několikrát na obci poukazovali na nemístné chování nudistů. Dále si stěžovali na nepořádek, odpadky, zbytky jídel, kravál a nepřístojné chování i majitelé chat v chatové osadě okolo jezera. Stížnosti byly vznesené i na Polici, ta ale z důvodu neexistence Obecně závazné vyhlášky obce nemohla konat,“ vysvětlila Deníku starostka Milotic nad Bečvou Hana Bezděková.

Zároveň potvrdila vydání vyhlášky, která koupání bez plavek u jezer zakazuje.

„Zákaz platí od 1. ledna letošního roku. Komentáře na ní jsou jen kladné. Je to reakce na chování lidí a bude platit i nadále,“ dodala starostka.

Štěrkáč: oficiálně neexistuje

Míst s bezstarostným koupáním bez plavek ubývá.

„Moje zkušenost je taková, že se snižuje tolerance k lidem, kteří se chtějí koupat nazí. Textiláci (označení pro lidi, kteří se koupají v plavkách – pozn. redakce) postupně obsazují i místa, kde bylo dříve možné koupat se bez plavek. Ještě před deseti lety se člověk mohl vykoupat nahý ‘téměř‘ kdekoli. Dnes už to nejde,“ shrnul na sociální síti Jiří Černý.

Zakladatel portálu naturista.cz, pořadatel naturistických akcí po celé republice Ivo Žurek vzpomínal na hojnost akcí, které se ještě nedávno ve Zlínském kraji konaly.

„V Aquaparku v Uherském Hradišti jsme pořádali Slovácké večery naturistů. To byla fantastická setkání. Ve Valašském Meziříčí zase Valašské noci naturistů. Tyto akce bohužel nenávratně skončily. Dnes zorganizovat něco takového znamená mít soudní spory s příkrými závěry,“ posteskl si.

Členové Klubu nadaných dětí při valašskomeziříčské hvězdárně si vyzkoušeli práci v chemické laboratoři Ústavu chemie a biochemie při Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně; pátek 28. srpna 2020
Nadané děti z Valmezu očkovaly řasy a hubily komáry

V souvislosti s koncem Slováckých večerů i vyhláškou v Miloticích upozornil na úzkou souvislost s politikou.

„Vždycky záleží na přístupu představitelů obcí. Znám starosty v republice, kteří jsou vstřícní a dokonce na své náklady nudapláže zvelebují,“ podotkl Žurek.

Jednou z lokalit v kraji, kde nudapláž odjakživa fungovala je podle něj štěrkáč v Otrokovicích.

„Před třiceti lety se tu pořádaly naturistické olympiády. Dělaly se odtud reportáže pro celý svět,“ zavzpomínal.

I tady ovšem podle mluvčí otrokovické radnice nudapláž oficiálně neexistuje.

„V Otrokovicích žádnou oficiální nudistickou pláž nemáme a tak tomu bylo vždycky,“ sdělila Deníku Romana Pastuszková.

Slovácko: pronajatá parcela

V kraji nejsou rozšířené ani spolky, sdružující naturisty. Jedním z mála je Spolek naturistů Ostrožská Nová Ves. Jeho členové v minulosti čelili zničení a rozorání pláže.

„Obec spolku pronajala parcelu, na které si naturisté sami provozují nudapláž a udržují si ji. O jejím zrušení neuvažujeme,“ informovala o aktuální situaci starostka Ostrožské Nové Vsi Jaroslava Bedřichová.

Člen tamního spolku, který si nepřál zveřejnit své jméno, se pozastavil nad mizejícími lokalitami ve Zlínském kraji.

„Nechápu to. Dnes má každé dítě vlastní mobil, na kterém může sledovat nejtvrdší porno. A některým lidem vadí, že když pojede po cyklostezce, uvidí na pláži holé zadky. To je postavené na hlavu,“ svěřil se Deníku.

Dvoutisícím letošním dárcem krve ve Vsetínské nemocnici byl Radim Ovčačík.
Kvůli koronaviru je letos dárců méně, lákají je i na let balonem

Naturismus (nebo nudismus, z lat. nudus – obnažený, nahý) označuje hnutí nebo směr, jehož zastánci praktikují a propagují nahotu na vyhrazených veřejných místech nebo v soukromí. Jde o přírodní přístup ke sportu a k žití v komunitě, oslavuje radost se zkušeností získané poznáváním přírody i aktu bytí sebe samotného, bez přímého vztahu k sexualitě. Podle evropských naturistů pojem nudismus označuje pouze část naturistů, v USA je tento výraz chápán jako synonymum. V některých zemích se užívá také označení „FKK´ers“, vycházející z německého Freikörperkultur (německá naturistická hnutí byla první na světě, první byl roku 1898 klub Freikörperkultur v Essenu). Zdroj: Wikipedia