O jeho služby požádalo město Zlín krátce po tragickém pádu stromu, který se 22. ledna zřítil v centru města, a zranil osm lidí, z nichž dva na následky pádu později zemřeli.

„V rámci objednaného auditu zkontrolovali odborníci na bezpečnost stromů ve Zlíně 4065 dřevin na nejfrekventova­nějších místech. Jako havarijní označili dvanáct z nich, což je méně než 0,3 procenta z celkového množství ohledaných stromů. Ty byly okamžitě ještě před dokončením průzkumu pokáceny,“ uvedl náměstek primátorky Hynek Steska.

Dodal, že ještě dokonce letošního roku doporučili experti pokácet 181 stromů a během následujících tří let pak téměř čtyři sta dalších. Dohromady tedy asi čtrnáct procent ze všech zkontrolovaných stromů. Doporučení odborníků prý bude zlínská radnice respektovat.

„Stále se ozývají hlasy, které říkají, že kácíme moc, jiné nám naopak vyčítají, že kácíme málo. Já musím opět zdůraznit, že množství kácení odpovídá stáří a stavu stromů na území našeho města. Stejně jako vše ostatní nesou i stromy stopy péče v minulých desetiletích,“ podotkl Steska.

Podle odborníků je stav stromů ve Zlíně srovnatelný se stavem stromů v jiných českých městech. „Je to tady obdobné jako jinde. Rozhodně ale můžu potvrdit, že město péči o zeleň nezanedbávalo,“ vypověděl ředitel společnosti Bezpečné stromy, která audit prováděla, Jaroslav Kolařík.

Podle Stesky město nebude město jen kácet, ale také vysazovat nové. „Letos na jaře jsme zasadili asi sto nových dřevin. Další jsou v plánu na podzim, kdy je více vláhy a tedy jsou pro sázení stromů ve městech příznivější podmínky,“ doplnil náměstek.