Sám na tu dobu vzpomínám s velkým vzrušením, protože když je vám šest, tak tomu, že někdo může mít kouzelný prsten, plášť a létající kufr, fakt věříte.

Motal jsem se potom do závěsů a snažil se zmizet a jednou jsem sebral ze šperkovnice mamince i čyřiadvacetikarátový zlatý prsten a na pískovišti se jím chlubil ostatním dětem s tím, že je to ten Arabelin.

Mánie okolo princezny, která se shodou okolností i s celou královskou rodinou dostala do světa lidí a zažívala větší dobrodružství než se sedmihlavým drakem, ale nezasáhla jen mě. Nadšené byly děti po celém světě a i ten, kdo byl u vzniku Arabely jen chvíli, o ní dodnes vypráví.

„Já jsem ten, který v prvním díle Arabely líčil Vladimíra Menšíka,“ říkal mi před časem při jednom natáčení starý pan maskér a vyprávěl neuvěřitelné historky.

Josef Kubáník v Českém rozhlasu Zlín Na pohovce.
Jožka Kubáník: Mám z toho hlavu jak třípatrovou vilu

Sám Vladimír Menšík byl po odvysílání Arabely populárnější než kdykoliv předtím a stačilo k tomu jen to, že se v televizi objevoval coby pan Majer.

Děti i dospělí milovali vtipné zápletky, díky kterým se v jednu chvíli v jeho břiše ocitl asistent Gross, aby se z něj za chvíli stal pes Pajda.

Nedávno jsem objevil vzpomínku pana Menšíka, kterou vyprávěl chvíli po odvysílání třináctidílného seriálu.

„Dostal jsem dopis,“ povídal.

„Jeho autor mi psal, že miluje seriál Arabela, a poprosil mě, abych mu podepsal fotku. Když jsem ji z obálky vyndal, zjistil jsem, že je na ní jezevčík,“ smál se herec.

Takových historek je ale víc, a tak jsem se rozhodl na vlnách Českého rozhlasu Zlín na Arabelu zavzpomínat. Zatelefonoval jsem představiteli malého Honzíka, tedy syna pana Majera Ondřeji Kepkovi a zeptal jsem se na tajemství seriálu i televizního a filmového dramaturga Jana Gogoly.

Pokud jste zvědaví na jejich odpovědi, pusťe si můj pořad z neděle 28. února v archívu Českého rozhlasu Zlín. A nezapomeňte - přání se vám mohou splnit i bez prstenu.Tak ať to vyjde!

Josef Kubáník