Vlčnov má totiž nového vládce, král Petr Španěl se svými dvěma pobočníky Vojtou Ulčíkem a Adamem Pešla a družinou projíždí vesnicí.

Samotná jízda králů vypuká půl hodiny před nedělním polednem, kdy k domu krále přijíždí celá družina čítající čtrnáct jezdců bez krále, aby se vydala na cestu po dědině.

Program Bez bab ukázal mužské tance
VIDEA: V pořadu Bez bab si verbíři vytancovali postup do Strážnice

"Za fotečku, do botečku," ozývá se co chvíli od některého z jezdců. Všichni si je totiž chtějí zvěčnit.

Jezdců je sice celkem 15, ale koní je 16. Splnit povinnosti se svou matkou se totiž vydalo hříbě jedné z klisen. Vyzkouší si tak svoji případnou budoucí roli. Jezdcům pomáhají s typickými rýmovačkami vodiči koní.

"Můj koníček sa dívá po očku, že tento má pěknú čočku," vyvolávali legrúti. Jejich rýmovačky se totiž týkají nejčastěji právě fotografů.

V sobutu korunovali ve Vlčnově nového krále.
Vlčnov má nového krále, Petra Španěla. "Je to luxusní," řekl

Přijel hejtman i Babiš

Čtyřhodinová jízda vrcholí v amfiteátru V Jamě, kde se král se svými pobočníky představuje v pořadu Královský vínek. Pak už družina doprovodí svého panovníka zpět domů.

Na zvyk zapsaný do seznamu nehmotného dědictví UNESCO se přijely podívat tisíce lidí. Mezi nimi například hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, krajská radní Margita Blaštíková a podruhé po sobě zavítal do Vlčnova i odvolaný ministr financí Andrej Babiš.

Premiérovou roli si letos zkouší nový starosta Vlčnova Jiří Matušík.

"Jak to všechno funguje zblízka jsem si vyzkoušel před pěti lety, kdy byl můj syn za krále. Je to náročné. Teď jako starosta se snažím především o to, aby vše proběhlo hladce a všichni se bavili," prozrazuje starosta Vlčnova.

Andrej Babiš se podle jeho slov nahlásil do Vlčnova dopředu. Vloni tu totiž strávil jen část soboty a neviděl například oblékání krále, ale ani samotnou jízdu.

"Unesený byl ze sobotní večerní návštěvy vlčnovských búd. Jaké je to nenucené a všichni se baví," doplnil Jiří Matušík.

Ve Slavkově vařili guláš s více než 35 kilo masa.
Gulášový festival ozvláštnil vegetariánský guláš

Tradice od roku 1885

Jízda králů se podle dochovaných záznamů jezdí v obci už od roku 1885. O deset let později předvedli jízdu chlapci z Vlčnova v Praze na Národopisné výstavě československé.

Zvyk má kořeny ještě v pohanské době, kdy mezi sebou chlapci soutěžili při vyhánění dobytka. Nejlepší byl králem.

Jiní vidí kořeny v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Slavnost byla pro svou jedinečnost 27. listopadu 2011 zapsána do reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Kromě Vlčnova se jízda králů jezdívá také v Hluku, Kunovicích a ve Skoronicích.