Jejich někdejší dlouholetý šéfredaktor totiž za šestidílný seriál Pátrání po bitvě na Luckém poli, který si čtenáři na stránkách přílohy Slováckého deníku mohli přečíst o loňských prázdninách, získal ocenění PRIX NON PEREANT v novinářské soutěži Média na pomoc památkám. Na slavnostním ceremoniálu v Muzeu české hudby v Praze ve středu 19. dubna si z rukou předsedy poroty historika umění J. T. Kotalíka převzal Jiří Jilík druhou cenu v kategorii tisk- deníky o kterou se podělil s Michalem Poláčkem z MF Dnes.

Ilustrační foto.
Hradišťští bezdomovci se začali stahovat do Rybáren

Nutno podotknout, že letos první cena udělena nebyla. „Soutěže se účastním takřka pravidelně patnáct let. Po tolika letech už není motivem výhra, nebo cena, ta letošní byla pátá, ale chuť a snad i potřeba, pokud mně to ještě myslí a píše, podílet se na pomoci památkám, o jejichž významu pro kulturu a kulturnost člověka jsem přesvědčen. A současně je to i o setkávání s lidmi, kteří jsou na tomto projektu účastni, ať již jako organizátoři, nebo autoři soutěžních prací, tedy setkávání s přáteli stejné krevní skupiny. Vlastně si tím také dopřávám pocitu, že do novinářské obce ještě stále patřím,“ prozradil Jiří Jilík.

Renata Zezulková.
Novinkou Kabelkového veletrhu v Hradišti bude dětský koutek

Ten si už třikrát odnesl v této soutěži nejvyšší ocenění. Poprvé to bylo v roce 2003 za seriál Slováckých novin „Chřiby, hory záhad a mýtů", o tři roky později za svoji reportáž ve Slováckém deníku o památném nálezu nivnického zvonu. Potřetí to bylo v roce 2013 za seriál ve Slováckých novinách „Konstantin a Metoděj na stezkách života". Navíc v roce 2011 obsadil Jiří Jilík spolu s Bořkem Žižlavským v témže klání druhé místo za seriál v příloze Slováckého deníku Na hradské.