Mišák oznámil, že má podporu Čuby a dalšího, který ale není náš ani od Starostů

Nakolik jste věřil, že se podaří uzavřít středolevicovou koalici ve složení ČSSD s lidovci a zemanovci?

Hned po vyhlášení výsledků voleb jsem řekl, že se jeví jako nejreálnější koalice ČSSD, KSČM a zemanovci. To je doložitelné. Potom ale zemanovci řekli, že o možnosti jít s komunisty vědí, nicméně raději by šli s námi. Začal jsem na 60 procent věřit, že se rozhodnou pro nás. Protože podle volební matematiky bylo jasné, že to není KDU-ČSL ani ČSSD, kdo bude hlavním hráčem, byť jsme silnými stranami, ale právě SPOZ. Na středolevicovou koalici však byla zřejmě méně připravena. Navíc na posledním jednání zemanovcům hejtman Mišák oznámil, že je jako stranu nepotřebuje, protože když půjde s komunisty, přislíbil mu podporu v zastupitelstvu František Čuba a dále jeden člověk.

Který?

Domníváme se, že není ani z řad lidovců ani z řad Starostů. Je to podle nás ten, kdo se společně s hejtmanem Mišákem nejvíce bál, že by se začaly dělat na kraji pořádky.

Buďme konkrétní. Libor Lukáš (ODS)?

Jste bystrá. Toto jméno nebylo potvrzeno, je to domněnka. Ale obavy, že budou někteří odstaveni od moci, jsou zřejmě důvodem, proč se přistoupilo na tak hanebnou koalici. Ostatně rozložení křesel v radě neodpovídá volebním výsledkům. Osobně bych na to nepřistoupil.

Nemrzí vás zpětně, že kdyby lidovci přece jen udělali ústupek, mohli být ve vedení kraje?

Vůbec ne. Navrhovali jsme rozložení křesel čtyři pro sociální demokraty, tři pro lidovce a dva pro zemanovce. Myslím, že jsem straně KDU-ČSL něco přinesl. Lidé mi dali svůj hlas proto, že nejsem ten, kdo půjde s každým a pošlape své zásady za každou cenu.

Teď to ale vypadá, že jste vítěz, kterého nikdo nechce.

To je obraz společnosti. Volby jasně ukázaly, že se dosavadní způsob vlády na kraji lidem nelíbí. Nelíbí se jim holešovská zóna ani klientelismus. Jsem člověk, který umí dělat kompromisy, ale v některých věcech ustoupit nehodlám. Ne na úkor občanů.

Co od levicové koalice čekáte?

V radě jsou noví lidé, kteří nemají zkušenosti s řízením státní správy. Budou ovládáni ČSSD. Hejtmanův styl řízení v duchu přežívání bude trvat. Ale my budeme tvrdou opozicí.

O co lidé přijdou kvůli tomu, že nebudou lidovci ve vedení kraje?

O transparentní, nezávislé a spravedlivé rozhodování na kraji. Software, který to měl umožnit, přijat nebyl. Úředníci si o tom povídají. Měl totiž umožnit zveřejnění nejrůznějších informací, které by si lidé mohli na internetu vyhledat. A když se otevře kraj, změní se způsob uvažování i práce politiků i úředníků.

Bude KDU-ČSL za takový software bojovat i jako opozice?

Jasně, naší snahou bude rozklíčovat různé věci.

MARIE ŠIDLOVÁ