Krok vedoucí k zakázce za 351 milionů korun bez DPH tak má učinit podle pondělního rozhodnutí Rady Zlínského kraje (RZK) nové vedení, kdy ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva se uskuteční v úterý 10. listopadu.

Čunek: Podepsat musí

Podle Jiřího Čunka z pondělního jednání RZK vyplývá, že nové vedení kraje smlouvu s výhercem soutěže sdružením „Nová nemocnice – Zlín“ za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH podepsat musí.

Při svém tvrzení se opírá o zákon, který to stanovuje.

„Kdyby nové vedení kraje tuto smlouvu nepodepsalo, dojde k nařízení Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚHOS) nebo soudu, že ji musí kraj podepsat. To je právní názor,“ připomněl Jiří Čunek.

„Rozhodnutí rady kraje neumožňuje podepsat smlouvu s dodavatelem projektové dokumentace současnému vedení. To nové však musí zaujmout stanovisko. Rada o tomto rozhodla mimo jiné i proto, aby zamezila spekulacím médií,“ připomněl předkladatel usnesení a současný náměstek hejtmana Čunka Jiří Sukop.

„Když všichni psali, jestli Čunek podepíše, nebo ne, tak Čunek nemá jinou možnost. Stejně jako Holiš,“ dodal na toto téma končící hejtman.

Důvod podepsat zatím nemám, říká nastupující hejtman

Tak jasně však jeho názor nesdílí nastupující hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„O tom, co říká odcházející hejtman Jiří Čunek, budu polemizovat. Protože nová RZK se může na toto výběrové řízení podívat jinak a využít právních možností, například v případně odstoupení od smlouvy. Pokud bychom však případně této smlouvy využít chtěli, tak to bude ve prospěch Zlínského kraje. Jak jsme slíbili ve volbách,“ reagoval na vývoj situace i komentář Jiřího Čunka jeho nástupce Radim Holiš.

Doplnil, že k tomu, zda nové vedení kraje musí, či nemusí smlouvu s dodavatelem projektové dokumentace podepsat, se zatím nebude vyjadřovat.

„Nejdřív budu chtít skutečně celou smlouvu vidět tak, jak byla přijata, protože veřejná není. Teprve až si ji přečtu a s kolegy se poradím, jak budeme postupovat, budu se vyjadřovat, jestli ji budu podepisovat, nebo ne,“ uvedl Radim Holiš.

„Zatím důvod pro její podepsání nemám. Lidem jsme slíbili, že novu nemocnici nechceme,“ zmínil.

Případ projektové dokumentace na novou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích se tak může dostat znovu na stůl úředníkům z ÚHOS.

Čunek je se situací spokojený

Ti se k tomu, jak budou v tomto případě postupovat, zatím vyjadřovat podle slov mluvčího Martina Švandy nemohou.

„Náš úřad posuzuje jednotlivé případy, až je k nám podána námitka, stížnost. Je na zadavateli zakázky, jaké bude činit kroky, ale ty musí být v souladu se zákonem. My pak v případě námitek posoudíme, jestli byly v rozporu se zákonem, či nikoliv,“ doplnil Martin Švanda.

I přes ne zcela jasnou situaci je odcházející hejtman Jiří Čunek spokojený.

„Mne se to nedotklo. Vše běží v řádu věcí tak, jak bylo připraveno. Vše, co jsem chtěl a mohl udělat, tak jsem udělal,“ shrnul.

Krajské zastupitelstvo schválilo stavbu nové nemocnice už dvakrát. Poprvé vloni v prosinci, podruhé letos na začátku května. Pro zvedlo ruku 23 zastupitelů ze 42 přítomných. 

Vítězné sdružení "Nová nemocnice - Zlín" se skládá čtyř firem: projekční firmy Penta (společnost nemá majetkovou ani personální spojitost se skupinou Penta Investments, která je vlastníkem společnosti Vltava Labe Media a.s., která vydává i Deník – pozn. red.). Projekt architektonické a projekční kanceláře Casua, společnosti Atelier-r a firmy Smart healthcare solutions. 

Výběr dodavatele zakázky na projektovou dokumentaci nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích musel posvětit antimonopolní úřad, ke kterému se proti rozhodnutí kraje odvolala firma JIKA-CZ. ÚHOS však potvrdil vítěze zakázky. Kraj proto může smlouvu s vítězným sdružením podepsat.