„Říji ovlivňuje mnoho faktorů. Od počasí přes potravu, vyspělost zvěře až po pohyb lidí v přírodě, kteří říji dost často narušují," vysvětlil Petr Šimčík, vedoucí oddělení státní správy v oblasti životního prostředí MÚ Uherský Brod.

Říje je podle něj značně narušovaná houbaři a turisty, kteří měli díky teplému počasí velice příznivé podmínky k pohybu v přírodě. „Lokálně se k říji možná objevovaly dobré podmínky, sám jsem slyšel troubit tři jeleny. Obecně ji ale lze srovnat s loňským a předloňským rokem, kdy byla velice slabá až téměř žádná," dodal Petr Šimčík.

Že teplé počasí prvních dvou zářijových dekád jelením námluvám nepřálo, potvrzují i lesáci a myslivci z Chřibů. „Situace by se mohla zlepšit, pokud by se noční teploty pohybovaly mezi čtyřmi až sedmi stupni Celsia," poznamenal velehradský myslivec Pavel Zůbek.

Ta pověstná říje, kdy jeleni v Chřibech troubívali jako o závod, je podle nimrodů ta tam. Na vině je i skutečnost, že ve zmíněné oblasti ubylo paroháčů.

„Je zajímavé, že ač bylo hodně teplo, v naší honitbě začali první jeleni troubit už 10. září, ovšem o jeho třetím víkendu a následném pondělí jejich troubení slyšet nebylo. Navíc jelen jako takový, nyní nehovořím o zvěři jelení, začíná být u nás vzácností," posteskl si Miloš Peška, vedoucí Lesního družstva Osvětimany.

To má do konce roku v plánu lovu skolit sedmnáct kusů jelení zvěře, z toho šest jelenů. „Mám ale velké obavy, že odlov jelenů nesplníme," obával se Miloš Peška.

Výjimkou jsou podle všeho některé oblasti Bílých Karpat.

„Podle informací, které mám z honiteb na Pitínsku, Brumově-Bylnici, Hostětíně a na Vlárském průsmyku, tam říje začala téměř naplno už v polovině září. Asi tam bylo chladněji. Ale chladno by mělo v nejbližších dnech být na Slovácku všude, takže by mohli jeleni troubit," soudí Libor Beníček, myslivecký hospodář z Bystřice pod Lopeníkem a předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště.

Pozorování jelení říje je pro myslivce nezapomenutelný zážitek.

„Jeleni hlasitým troubením dávají najevo sokům svoji sílu a připravenost k souboji, zatímco laně si samy určují místo říjiště," vysvětlil jeden z nimrodů. I když jelení troubení vypadá stejné, každé je podle zkušených myslivců specifické.