Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Balaštík: Svojí profesi se věnuji šedesát let

Ostrožská Nová Ves /FOTOGALERIE/ - Novovešťan Jaroslav Balaštík je uznávaným odborníkem v oblasti konzervování. Svojí profesi se věnuje desítky let. Je autorem několika odborných publikací, včetně školních učebnic.

12.10.2009
SDÍLEJ:

Jaroslav Balaštík podepisuje svoji poslední pulikaci.Foto: DENÍK/Irena Trojková

Jeho poutavé výklady mohou slyšet lidé nejen prostřednictvím přednášek, ale také z radiových vln.

Jak jste se dostal k vaší profesi?

Vystudoval jsem vysokou školu zemědělskou, katedru konzervárenství. Tam jsem ještě za dob svých studií působil jako pomocná vědecká síla a asistent. Po škole jsem zastával různé funkce. Pracoval jsem například v laboratoři jako chemik, jako kontrolor výsledné jakosti výrobků nebo jako vedoucí vývojového pracoviště Slováckých konzerváren. Pak jsem nějaký čas strávil ve výzkumném konzervárenském ústavu. Svoje povolání jsem vykonával nejen na uherskohradišťském okrese nebo v různých společnostech v republice, ale také na Slovensku. Svojí profesi se věnuji už šedesát let.

Jste autorem několika publikací, kolik jich je a komu jsou určeny?

Celkem je jich asi osmnáct. Svoji první knížku jsem vydal v roce 1956 a byla o domácím konzervování masa. V tu dobu byl masa nedostatek, lidé dělali zabíjačky a byla poptávka po tom, aby si mohli při zabíjačce připravit konzervy. Proto jsem napsal tuto publikaci. Následovaly knížky o konzervování ovoce, zeleniny a masa v domácnostech, které v několika upravených vydáních vyšly v nákladu asi tři sta tisíc kusů. Několik mých knih bylo určeno i pro průmysl. Jsem také autorem školních učebnic, konzervárenských, mrazírenských a nápojových, které vycházely v Čechách i na Slovensku. Posledním mým dílem je dva roky stará kniha nazvaná Vaříme rádi, ale ne každý den.

Jak často přednášíte o odborných tématech pro veřejnost?

Dřív jsem hodně přednášel, ale v poslední době spíše výjimečně. Nyní dělám spíš takovou osvětu přes Český rozhlas Brno, ve kterém jsem už téměř deset let hostem Marcely Vandrové. Přes léto, tedy v sezónu ovoce a zeleniny, odvysílám zhruba čtyři až pět relací, ve kterých podávám posluchačům odborný výklad.

Postavou přednášku mohli slyšet o uplynulém víkendu také nivničtí posluchači. Týkala se konzervace ovoce, zeleniny a hub v mikrovlnné troubě a zakládání ovocných kvasů. Dosud poslední autorův výklad si tam vyslechlo několik desítek posluchačů.

Autor: Irena Trojková

12.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
1. FC Slovácko. Ilustrační foto

Slovácko veze z Julisky bod. Trefil se Zajíc

Ilustrační foto

Podpisy obyvatel nepomohly, jednosměrka v Mařaticích se nemění

AKTUALIZUJEME

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

AKTUALIZOVÁNO

V superdebatě rezonovala otázka referenda. Není to zlaté tele, upozornil Bartoš

/SLEDOVALI JSME ON-LINE/ Pouhý den před sněmovními volbami se v redakci Deníku sešla desítka zástupců politických stran při závěrečné předvolební superdebatě. Na přetřes přišla všeobecně probíraná témata - ať už to je elektronická evidence tržeb, přijetí eura či přijímání lidí prchajících před násilím. Samozřejmě, že nechybělo ani téma obecných referend.

Herci odkrývají ve Slováckém deníku své soukromí. Tentokrát Pavlína Hejcmanová

Seriál uherskohradišťských herců “Kde domov tvůj? Slovácké divadlo!”, kterým divadelníci návštěvníkům připomínají možnost pořídit si předplatné na příští rok, pokračuje i zítra. Na stránkách Slováckého deníku se tentokrát představí herečka Pavlína Hejcmanová a čtenářům dovolí nahlédnout do jinak velmi střeženého soukromí.

Medici zodpovídali otázky ohledně osteoporózy

FOTOGALERIE / Na čtyřech místech Uherského Hradiště mohli lidé ve čtvrtek potkat studenty medicíny. Ti tam prováděli osvětu u příležitosti světového dne boje proti osteoporóze, který se slaví 20. října.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení