„Pro mě, kdysi aktivního fotbalistu, je práce maséra zaměstnáním i posláním. Masáž není jen několik málo tahů, které jsem se naučil před osmnácti lety v masérském kurzu. Ty nestačí ani na nějakou relaxační masáž v soukromé masérně, natož pak u reprezentačního týmu," vysvětluje Jiří. Při masérských zkouškách musel prokázat znalosti o anatomii lidského těla i masážních tazích, které se provádí od nohou směrem k srdci.

Masírování lidí ho chytilo svým „drápkem", když chodil ještě jako amatér promastit bolavá záda svému tatínkovi.

Když získal masérský certifikát, začal masírovat fotbalisty Zlechova, Jalubí, ale i Boršic, kde jako masér působil osm let. „Pak mě oslovila prostřednictvím Zdeňky Skupinové trenérka Jitka Klimková z 1. FC Slovácko Uherské Hradiště, zda bych nechtěl jít masírovat mančaft fotbalistek. Zkusil jsem to a vydržel jsem u něj dodnes," bilancuje masér.

Na masážních stolech měl nejenom fotbalisty a fotbalistky, ale třeba také kickboxery, francouzského pětinásobného mistra Evropy v tomto sportu nebo českého vicemistra K1 supertěžké váhy.

Jeho záda, to byl „beton"

„Jeho záda, to byl „beton", takže masáž byla spíše jenom protřením jeho zad. Masáž se mu zjevně líbila, protože s ní vyjádřil spokojenost," konstatuje s úsměvem Jiří. Na moji otázku, zda raději masíruje ženy, nebo muže, nevyhýbavě odpoví. „Abych pravdu řekl, jako chlap masíruji raději děvčata. Nikoliv ale nahá. Při masáži mají na sobě sportovní trenýrky a trička. Při masáži je vždy se mnou v masérně jejich trenérka nebo lékař," pootevře pomyslné dveře Jiří, provádějící sportovní masáže mladých fotbalistek.

Jedním dechem dodá, že do smlouvy s šéfy fotbalistek si dal požadavek, aby byl při každé masáži dívek v masérně dospělý člověk, trenérka nebo lékař. Nemůže tak dojít k tomu, že by ho některá hráčka obvinila ze sexuálního obtěžování.

„Při sportovních masážích jde o to, dostat tělo masírovaného sportovce z únavy do maximální pohody, protože za 24 hodin musí být připraveno na stoprocentní podání sportovního výkonu," stručně poodhalí masér důležitost masáže. Ta rychlá předzápasová je zhruba minutová, po zápase je jí třeba věnovat 10 až 15 minut.

„Masáž po utkání by měla být příjemnou záležitostí. Měla by uvolnit tělo sportovce, aby byl spokojený a rychle usnul," dodal.