PRAKŠICE
Rok založení: 1131
Počet obyvatel: 1025
ZAJÍMAVOSTI
Zajímavostí obce je Kostel Krista Krále. Někdy kolem roku 1855 se obyvatelé Prakšic rozhodli, že zbourají dřevěnou kapli zasvěcenou svatému Václavu, od nepaměti stojící nad hřbitovem, a na stejném místě postaví na vlastní náklady novou a větší.
Kamenná kaple byla postavena v roce 1859. Vysvěcena byla v témže roce P. Janem Riedlem, děkanem a farářem z Bánova.
Kaple byla zasvěcena Panně Marii. Od návštěvy olomouckého arcibiskupa Theodora Kohna v Prakšicích v roce 1898 se v této kapli mohla sloužit kromě pohřbů i mše svatá. 
Od roku 1923 se k Prakšicím snažily „přifařit“ i nedaleké Pašovice. Obecní zastupitelstvo v roce 1938 rozhodlo, že Pašovice budou do místní farnosti přijaty pod podmínkou, že se budou podílet na stavbě nového farního kostela. Z tehdy už zbořené kaple bylo vybráno množství cihel a kamene. Ty posloužily do základů nového farního kostela. Zdroj: www.praksice.cz

PRAKŠICE TO UMÍ S DEŠŤOVKOU

Leží v Prakšické vrchovině a pyšní se tím, že je chráněná krajinná oblast pojmenována právě po ní. Už jen z tohoto důvodu se jak vedení obce Prakšice s tisíci obyvateli, tak její obyvatelé, snaží více zajímat o životní prostředí a o okolí tam je tak patřičně postaráno.

Na návštěvě v Prakšicích
Prakšice - obec, která dala název vrchovině

V Prakšicích staví novou tělocvičnu

Prakšice Základní škola v Prakšicích se brzy dočká stavby nové tělocvičny. Vedení obce začalo projekt realizovat již v červenci letošního roku. Dokončení výstavby potrvá minimálně další rok. Současná budova tělocvičny tam stojí od roku 1950, kdy byla postavena zároveň se základní školou. Podle starosty obce Josefa Hefky je právě proto již na čase vybudovat modernější zázemí pro uskutečňování sportovních aktivit.

Podle plánů bude nový objekt dva a půl krát větší, než je ten původní.

Zároveň tam vedení obce zamýšlí vybudovat nové sociální zařízení obsahující šatny, WC, a sprchy. „To vše bude poté moci být využíváno během společenských akcí pořádaných v místním sále, který se nachází v bezprostřední blízkosti tělocvičny,“ říká starosta. Celý projekt pak vyjde zhruba na čtyřicet milionů korun. (al)

OTÁZKY PRO STAROSTU JOSEFA HEFKU:

Co všechno se vám v minulém roce podařilo v Prakšicích realizovat?

V obci jsme vybudovali nové workoutové hřiště na místě bývalého koupaliště. Do sběrného dvoru jsme dokoupili devět kontejnerů na komunální a jiný odpad a byl zde pořízen nový kamerový systém. Dále jsme vykoupili pozemky na stavbu rodinných domů naproti základní školy, u kterých v současnosti zpracováváme plány na zasíťování. Je to asi po dvanácti letech, kdy zde máme větší množství parcel, které budou na prodej a na kterých se bude dát stavět.

Jsou tohle v obci poslední parcely k zastavení?

K zastavení je zde stále hodně míst, ale všechny vlastní soukromí vlastníci, kteří je nechtějí prodat. Takže místa ke stavbě jsou, ale ve skutečnosti se na nich nedá stavět.

Na návštěvě v Prakšicích
Stavit se v obci dá, problémem jsou však soukromí vlastníci, říká starosta

TIPY NA VÝLET Rybníky v Prakšicích
Klidné a odpočinkové prostředí. Okolí rybníků v Prakšicích nabízí pěkné prostředí. Rybníky se nacházejí pod lesem, v klidové zóně. Užijete si tam příjemnou procházku, nad jedním z rybníků také vede cyklostezka směrem na Uherský Brod.

Na vlastních nohou

Stonožka je humanitární a výchovné hnutí pro děti, které od roku 1990 působí na základní škole v Prakšicích, kde jej vede paní učitelka Jana Kovaříková.

Děti ze ZŠ Prakšice v ZOO Praha s Bělou Jensen a Janou Kovaříkovou.
Stonožka už třicet roků učí děti pomáhat ostatním

Podívejte se s námi také na další místa, která již Deník navštívil:

(*někdy je potřeba několik sekund počkat, než se mapa načte)

Deník na návštěvěZdroj: Deník