BŘEZOVÁ
První písemná zmínka: 1492
Počet obyvatel: 1039
Zajímavosti: Významnou zajímavostí je v obci Březové škola s individuálním programem výuky žáků, který využívá on-line i off-line výuku pro I., II. stupeň ZŠ a dálkového vzdělávání střední školy. Má smlouvu s ministerstvem zahraničních věcí o vzdělávání dětí zaměstnanců různých ambasád světa. Říká se jí také „Školy na konci světa.“ 
V obci se nachází březovská kyselka tzv. Janáčkův pramen. Toto místo několikrát navštívil i hudební skladatel Leoš Janáček, aby se zde inspiroval pro tvorbu skladeb. Slavného skladatele táhla na Březovou rozmanitost krajových lidových písní. O obci říkával, že bohatství zdejších písní rozehrává i holé lopenické vršky. Odtud vzniklo i jeho dílo O březovské písni. Dnes je toto místo jedno z oblíbených turistických cílů.

Malebnou vesnici v údolí pod Velkým Lopeníkem proslavila škola

Prohlídka Březové, vesnice pod Velkým Lopeníkem na moravsko-slovenském pomezí.
Malebnou vesnici v údolí pod Velkým Lopeníkem proslavila škola

Každý spolek přináší obci to své a Březová jich nemá málo

Na malou obec má Březová docela početné množství společenských složek. „Rozhodně máme být na koho hrdí,“ tvrdí starosta Březové Josef Trecha. Hasičské spolky tam podle jeho slov reprezentují malí a velcí hasiči za SDH Březová. Folklorní obohacení zajišťují spolky FS Dúbrava, Babulky a Kopretina Březová, z.s., fotbalové vyžití zase TJ Sokol Březová. Dechovou hudbu reprezentují DH Březovjané, z.s. a myslivost má pod palcem myslivecký spolek Hubert Březová.

„Nemohu říci, že jeden spolek vyniká více než jiný, každý spolek zajišťuje jiné obohacení naší obce a tak přináší obci to své,“ dodává starosta. 

ROZHOVOR SE STAROSTOU

Starosta Březové Josef Trecha
Hranici se Slovenskem u své obce vnímám jako výhodu, tvrdí starosta Březové

POZORUHODNÁ ŠKOLA

Ředitel Škol Březová Ludvík Zimčík
Naše škola vzdělává na dálku i děti našich velvyslanců, přiznává Ludvík Zimčík

TIPY NA VÝLET
Domeček Březová - nachází se přímo v obci
Zajímavým místem pro návštěvu je takzvaný domeček Březová. Jedná se o dům, který byl vykoupen a opraven místními občany v letech 20082010 a dnes slouží jako muzeum a místo setkávání občanů a folklorních spolků při různých kulturních příležitostech. V přilehlém parčíku jsou vystaveny historické zemědělské stroje a nářadí.

Podívejte se s námi také na další místa, která již Deník navštívil:

(*někdy je potřeba několik sekund počkat, než se mapa načte)

Deník na návštěvěZdroj: Deník