Právě jeho podřízení se při výkonu svých služebních povinností často setkávají s případy mladistvých, kteří se oddávají alkoholu.

Mezi nejviditelnější akce, které policie podniká proti podávání alkoholu mladistvým a nezletilým, jsou kontrolní akce v klubech, diskotékách a restauracích. Jaká je další činnost v této problematice?

Musíme to rozdělit do dvou skupin. Probíhají kontroly v rámci obchůzkové a hlídkové služby. Policisté mají za povinnost navštěvovat místa, kde se stýkají mladí lidé, to znamená nezletilí, mladiství a takzvané závadové osoby. Pak jsou tady plošné akce s větším nasazením policistů, které samozřejmě probíhají v součinnosti s dalšími orgány a organizacemi. To znamená městské policie, České obchodní inspekce a odboru péče o dítě, případně dalších.

Jak často se takové rozsáhlé akce opakují?

Za rok 2007 a pět měsíců roku 2008 jsme provedli 15 velkých bezpečnostních akcí zaměřených na podávání alkoholu mladistvím. Při těchto akcích byla kontrolována nejexponovanější místa, jako jsou diskotéky, bary a další lokality s větší koncentrací mladých lidí.

Jedním z míst, kde mohou mladí lidé získat alkohol, jsou vedle barů a restaurací i obchody. Můžete pohlídat i tuto oblast?

Je to otázka dokazování. Pokud se podaří prokázat, že alkohol dítěti prodala prodavačka v konkrétním obchodě, jsou na řadě postihy v rámci správního řízení. Takové případy postupujeme České obchodní inspekci.

Stává se, že mladým lidem poskytnou alkohol sami rodiče. Jaký postih jim za to hrozí?

Je to otázka výše sankce. Co se týká prodejců, pokuty od České obchodní inspekce se běžně pohybují kolem padesáti tisíc korun. Pokud jde o rodiče, řešíme takové počínání v rámci přestupkového zákona a pokuty se mohou vyšplhat až na pět tisíc korun.

Jak časté jsou tyto případy?

Pokud je ta osoba mladistvá, to znamená bližší věku plnoletosti, tak se to občas stává. Neříkám že často, ale stává. Pokud jde o děti patnáctileté a mladší, je to spíše výjimka. Když se to stane přímo v restauraci, čeká postih i provozovatele podniku.

Jednou z příležitostí, kdy mladiství a nezletilí popíjí alkohol, jsou školní výlety či lyžařské kurzy…

Základní problém je, aby se o tom policie vůbec dozvěděla. Pokud to nevíme, můžeme to těžko řešit. Pokud se prokáže, že člověk zodpovědný za dozor umožní svěřencům přístup k alkoholu, je postih stejný jako u rodičů. Problém je prokazování. Ač osobně vím, že na těchto výletech se alkohol požívá. Kde není svědků, není ani žalobců.

Náš region je často zbytkem republiky vnímán jako přívětivější k požívání alkoholických nápojů. Zaznamenáváte v souvislosti s lidovými zvyky, jakými jsou hody či dožínky, zvýšený počet opilých mladých lidí?

Nemám poznatky o tom, že by národopisné či podobné akce byly místem, kde mladí lidé více pijí alkohol. Spíš je to v časech stejných jako v celé republice. Koncem a začátkem školního roku a při různých ředitelských volnech. Nemáme žádné informace, že by se u nás pil alkohol víc než v jiných částech republiky. Obecně se hovoří, že Slovácko a Horňácko patří ke krajům, kde se ve zvýšené míře holduje alkoholu, ale domnívám se, že to jsou jen fámy nebo závist.

Jak to vypadá, když policisté zadrží opilého mladšího patnácti let?

V první řadě musíme takové děti předat přímo rodičům nebo jejich zákonným zástupcům. Samozřejmě informaci předáváme také odboru péče o dítě.

Podobné omezení jako u alkoholu se při prodeji týká také cigaret. Jaká je situace v této oblasti?

Je stejná jako u prodeje alkoholu. Pokud se podaří prodejci prokázat, že umožnil mladistvému nakoupit cigarety, čeká ho stejný postih jako u alkoholu. Narozdíl od kontrol na alkohol se však nestává, aby si děti zapálily před policistou. Spíš máme zkušenosti, že když uvidí uniformovaného policistu, tak cigarety zhasínají a schovávají.

Zanedlouho začnou prázdniny, kdy má mládež více volnosti. Ta může k alkoholu a cigaretám svádět. Připravujete nějaká opatření?

Jak na závěr školního roku, tak i během prázdnin budeme provádět rozsáhlé akce a nárazově se tyto akce budou opakovat. Jednak podle zjištěných informací, ale také v rámci běžného výkonu služby se více zaměříme na koupaliště a místa, kde se mládež setkává.

Celý text si můžete přečíst v tištěné formě Slováckého deníku nebo v nové službě E-paper.