„Tato chvíle patřila mému tátovi, kterému jsem již před osmnácti lety slíbil, že se stejně jako on budu ucházet o důvěru voličů na Slovácku a budu kandidovat do Senátu. O to víc si vážím toho, že mi tisíce voličů daly svůj hlas a nejen do Prahy vzkázaly, že chtějí, aby jejich senátor hlavně bojoval za svůj region, nikoliv hrál pouze pasivní roli v nepřehledném a často nelogickém politickém kolbišti," poznamenal Ivo Valenta.

Slib složilo celkem 26 senátorů zvolených v řádných říjnových volbách a Ivana Cabrnochová (SZ), jež uspěla v zářijových doplňovacích volbách v Praze 10. Výjimkou je Miroslav Antl (za ČSSD), který se bude moci stát plnohodnotným senátorem nejdříve v pátek, až Nejvyšší správní soud rozhodne o stížnosti na způsob voleb v jeho rychnovském obvodu.

Stížnost na volby tam podala Česká pirátská strana kvůli výhradám k obsazování okrskových volebních komisí. Piráti prý neměli možnost v některých tamních obcích delegovat do nich své kandidáty a kontrolovat tak sčítání hlasů.

Na ustavující schůzi byl předsedou Senátu podle předpokladů opětovně zvolen Milan Štěch (ČSSD). V souladu s dohodami senátorských klubů byl jediným kandidátem, v čele horní komory stanul potřetí, v tajných volbách získal 70 ze 78 odevzdaných hlasů. Senát bude mít nadále devět výborů a šest komisí. Schůze pak byla kvůli nutnosti vyčkat na soudní verdikt přerušena, pokračovat má v pátek.

Hlavním poselstvím Ivo Valenty, se kterým vstupuje do horní komory Parlamentu, je pomoc Slovácku. „Jako soukromá osoba i podnikatel jsem Slovácku pomáhal více než patnáct let a jsem hrdý na to, co se nám společně podařilo v regionu vybudovat. Věřím, že moje nová role slováckého senátora pomoc regionu nejen akceleruje, ale především rozšíří do mnoha dalších oblastí," nechal se slyšet Ivo Valenta.

Seznam projektů, do kterých se chce intenzivně „opřít", se rychle rozrůstá. Jedná se například o výstavbu slovácké tržnice v uherskohradiš­ťských kasárnách, která má pomoci drobným regionálním producentům i podpořit prodej regionálních potravin. Vedle toho Ivo Valenta již inicioval vznik Slováckého podpůrného fondu, který bude sloužit živnostníkům nebo začínajícím podnikatelům s financováním jejich rozvojových projektů. Zemědělcům a vinařům chce být nápomocný při vyřizování žádostí o podporu z dotačních fondů, které mají příští rok přispět k modernizaci zemědělských podniků.

Nově otevřená senátorská kancelář, která bude umístěna v pasáži Slunce na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, začne naplno fungovat na konci listopadu.