„Na článcích řetězu jsou fialové korundy, jejichž barva je symbolem biskupů. Chtěl jsem jimi vyzdvihnout skutečnost, že Olomouc je duchovním centrem celé Moravy,“ poznamenal medailér, který tvoří i bydlí v městské části Rybárny.

Ve tvorbě insignií není Vícha žádným nováčkem. Skvosty z jeho dílny už nosí také hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš. celý článek ZDE „Volba na pana Víchu padla, protože je mezi medailéry známý. Vím, že jeho insignie má i zlínský hejtman. Uvažujeme, že pro nás vytvoří i medaile a vyznamenání, ale to se teprve rozhodujeme,“ uvedl tajemník hlavy Olomouckého kraje Tomáš Kocych.

Zlínský hejtman je se svými insigniemi také spokojený. „Skutečnost, že si olomoucký hejtman pro vytvoření insignií vybral právě Víchu, vnímáme jako ocenění člověka z našeho kraje. Navíc to můžeme brát i jako symbolické pojítko našich krajů,“ poznamenal mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas.
Vícha se podle svých slov snaží na rozdíl od historizujících insignií měst těm krajským vtisknout vzhled nového prvku.

Insignie, ať už pro státní či jiné společenství, se v posledních letech staly módním trendem. „Je to jakýsi návrat k symbolice. Vždyť v minulosti se také používaly nejrůznější šperky, třeba prsteny, náhrdelníky či koruny, jako symboly postavení či funkce,“ vysvětlil historik Pavel Malina z Uherského Hradiště.

Medailér André Vícha vytvořil už třicítku insignií pro města, kraje, ale například i pro cechy cukrářů a pekařů či vysoké školy a státní instituce. Prakticky souběžně se symboly Olomouckého kraje dokončil obdobné dílo i pro město Lovosice.

Již dříve uveřejněné texty naleznete vpravo nahoře v oddíle Související články