Zmrzlináře kontrolují hygienici hlavně v létě. „Důvodem je samozřejmě to, že v tomto období je konzumována nejčastěji,“ vysvětlila Sedláčková.

Doplnila, že zmrzlina je prověřována stejně jako ostatní potraviny. „Běžně odebíráme vzorky na laboratorní mikrobiologické vyšetření. Zmrzliny je důležité kontrolovat proto, že obsahují živiny, které by mohly podpořit růst nebezpečných organismů, kdyby s nimi přišly do kontaktu,“ přiblížila Sedláčková.

Krajská hygienická stanice už za letošní léto stihla na Zlínsku zkontrolovat dvě třetiny všech provozoven, v prohlídkách bude pokračovat ještě celý srpen. „Zatím jsme v prodejnách nezaznamenali žádné významné nedostatky, kontaminace nebezpečnými bakteriemi neprokázala ani laboratorní vyšetření vzorků zmrzlin,“ sdělila Sedláčková.

Prověrku už má letos za sebou například zlínská cukrárna Maruška. „Kontrolu jsme tady měli hned na začátku léta. Přišli a nabrali si vzorky zmrzliny. Podle jejich výsledků jsme dopadli dobře,“ uvedla pracovnice cukrárny Jiřina Kelnarová.

Návštěvu z hygieny pak v nejbližší době očekává například cukrárna Zlíňanka v centru Zlína. „Letos o prázdninách jsme tu ještě hygienu neměli, ale léto ještě nekončí. V minulých letech bylo vše bez problémů a věřím, že nyní to bude stejné. Děláme vše proto, aby to tak bylo,“ řekla za Zlíňanku Monika Bařinová.