Ke zřízení necelé tři kilometry dlouhé vycházkové trasy, nabízející poučení pro návštěvníky lesů, ale i nenáročnou pěší turistiku kolem dvou významných historických objektů, vévodících Chřibům, se lesáci rozhodli už před třemi roky. „Dvakrát po sobě jsme neúspěšně žádali o poskytnutí dotace na vybudování lesnické naučné stezky kolem hradu Buchlova. Když byla i letos naše žádost pro nedostatek finančních prostředků zamítnuta, rozhodli jsme se, že stezku vybudujeme z vlastních prostředků v rámci Programu 2000,“ svěřil se vedoucí Lesní správy Buchlovice Zdeněk Zálešák.

Projekt i stavební povolení na zřízení stezky mají Lesy České republiky vyřízeny a navíc už mají lesníci zkušenosti s budováním čtyřicetikilometrové lyžařské stezky mezi Bohuslavicemi u Kyjova a Otrokovicemi.

„Stezka, jejíž tři různě dlouhé trasy budou začínat a končit u parkoviště pod hradem Buchlovem, bude poučením pro návštěvníky lesů, ale hlavně pro děti ze základních škol. Z informačních tabulí se na stezce dozví mnoho zajímavostí o zvěři a myslivosti, o bylinách a dřevinách a hlavně o hospodaření lesníků v Chřibech,“ prozradil lesní správce, čím by měla stezka kolem Buchlova návštěvníky zaujmout. Žádný z nich by neměl bez povšimnutí projít kolem kaple svaté Barbory na vrchu Modla, Hořínkovy hájovny či Čertova sedla pod přírodní památkou Barborka.

Pochvalně se o záměru buchlovických lesáků vyjádřil kantor Střední odborné školy a Gymnázia Staré Město Ivan Burda i předseda Klubu českých turistů Tupesy a bývalý ředitel tamní základní školy František Mikula.

„První pětikilometrovou naučnou stezku v lese s názvem Orlová za Modrou vybudovali studenti naší školy před dvanácti lety. Po osmi letech jsme její informační panely obnovili,“ prozradil Burda.

Stezku kolem Buchlova, která si vyžádá částku přes jeden milion korun, budou využívat lesáci také v rámci lesní pedagogiky, tedy při vzdělávání dětí přímo v lese.

„Její zastavení hodláme v příštích letech obohatit kupříkladu o dřevěné plastiky zvěře, která v Chřibech žije. Stanoviště, které bude věnováno geologii, zase nabídne návštěvníkům kusy jednotlivých hornin, nacházejících se v chřibských lesích,“ plánuje Zálešák.

Cílem lesní správy je, aby lesnická naučná stezka kolem Buchlova, která bude navazovat na cyklotrasy Velkomoravské poutní cesty, byla posléze napojena na středisko lesní pedagogiky a případně muzeum lesnictví a myslivosti, které by chtěli lesníci vybudovat v budově revíru Buchlov.

„Lesy České republiky jako správce lesů ve vlastnictví státu přistupují iniciativně k naplňování mimoprodukčních funkcí lesa, mezi něž patří také funkce rekreační. Jednou z činností podporujících tuto funkci je vytváření lesních naučných stezek, z nichž mnoho Lesy ČR budují ve vlastní režii nebo ve spolupráci s místními úřady či ekologickými organizacemi a pečují o jejich údržbu,“ poznamenal mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.