Slovácko

Dopravní kalamita. I tak lze označit situaci na silnicích Slovácka, která nastala v důsledku nečekaně silného pondělního sněžení, které od časných ranních hodin zasypalo východní Moravu až pětadvaceticentimetrovou sněhovou peřinou.

„Cesta ze Salaše do Uherského Hradiště (13 kilometrů pozn. red), která jindy trvá něco málo přes čtvrt hodiny mi dnes po sedmé ráno zabrala 55 minut. Byl to děs. Na silnicích byla sice uježděná vrstva sněhu a člověk musel hodně zlehka šlapat na plyn, ale po Staré Město šlo o relativně sjízdný úsek. U hlavní staroměstské křižovatky se však provoz zahltil a dál jsem musel jet krokem,“ poznamenal Salašan Miroslav Slavík.

Ilustrační foto.
Na kluzkých silnicích Slovácka řidiči bourají

Sníh se podle informací z dispečinku Správy a údržby silnic Slovácka (SÚS), začal sypat z oblohy o půl páté ráno.

„Do Chřibů jsme na I/50 poslali pro jistotu sypač už ve čtyři ráno, aby silnici předsolil, to ale nestačilo, protože spad byl velmi hustý. Jakmile tam sypače dorazily znovu, už se nedostaly do kopců, protože jim cestu blokovaly štosy stojících kamionů,“ informoval za SUS náměstek ředitele Břetislav Zapletal. Jeho slova potvrdili také mluvčí hradišťských policistů Milena Šabatová a krajských hasičů Roman Žemlička.

„Špatnou sjízdnost vozovek v regionu registrujeme od čtvrté hodiny ráno, a to v celém úseku silnice I/50, od Chřibů, přes Bánov, až po Starý Hrozenkov, kde vzápětí zastavily provoz vzpříčené kamiony,“ sdělila Deníku Milena Šabatová.

V souvislosti se špatným počasím šetřili podle jejích slov policisté 11 hlášených dopravních nehod.

„Všechny, kromě jedné, kdy musel být ošetřen spolujezdec, skončily naštěstí bez zranění,“ dodala Milena Šabatová.

Hasiči pomáhali kromě karambolů také kamionům v potížích.

„Půl hodiny před polednem byl nahlášen kamion v příkopu ve Starém Městě. Profesionální hasiči kamion vyprostili a při návratu na stanici pomohli vyprostit další kamion,“ poznamenal Roman Žemlička.

Výhled počasí počítá v úterý převážně s velkou oblačností, místy sněhovými přeháňkami. Večer postupně ubývání srážek a oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty -1 až +2 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr bude během úterka slábnout,“ informovala Tereza Uhlíková z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V pondělí odpoledne se na většině míst začala dopravní situace v regionu vracet do normálu.

FOTOGALERIE: Zasněžený Zlínský kraj 28. ledna 2019

Valašsko 

Pondělní ranní husté sněžení zaměstnalo veškerou techniku a údržbáře na silnicích Valašska. Teplota kolem nuly a hustý ranní provoz komplikovaly situaci v dopravě. O půl desáté byla silnice z Liptálu do Jasenné neprůjezdná.

„Všechno, co jsme měli k dispozici, šlo ven. Teď už sněžení trochu povolilo, posíláme do terénu auta k doklízení a řádnému nasolení. Tak velký spad už nepředpokládáme,“ komentoval situaci v devět hodin ráno Miroslav Zapletal ze společnosti AVE CZ, která uklízí silnice I. třídy.

Podle něj byl problém na některých kopcovitých místech Valašska, kde husté sněžení na pár minut i zastavovalo dopravu. Kamiony vázly na Syrákově i v části Hulince u Valašského Meziříčí. „Na těch místech se provoz na deset, patnáct minut zastavil, než projel sypač a dopravu zase rozhýbal. Spad byl vysoký, než naše technika sjela dolů a otočila se na další prohrnutí, cesta byla zase pod sněhem,“ popsal Zapletal.

Ilustrační fotografie.
Nádrže nejsou pro bruslaře bezpečné. Led je tenký

Situaci také komplikovala nepříznivá teplota. „To je nejhorší kombinace - teplota těsně kolem nuly, hustý mokrý sníh a ranní provoz. Cesty se vyhlazují a ledují,“ upozornil Jaromír Kořístka ze Správy a údržby silnic Valašska.

Technika jezdí bez přestávky.

„Máme venku třináct sypačů, na silnice vyjely i traktory s pluhy. I když pořád pluhujeme a sypeme, na silnicích zůstává zaježděná sněhová vrstva nebo kaše. Pokud sněžení nezvolní, nezlepší se to,“ popsal dopolední situaci.

Před desátou hodinou šla teplota na některých místech mírně nahoru. Začala účinkovat sůl a doprava se stala plynulejší. „Auta jezdí pomalu v kolonách. Doufejme, že řidiči zváží své chování na cestách a nepřinese to žádné problémy a karamboly,“ uzavřel Jaromír Kořístka.

Zlínsko

Sníh zasypává od nočních hodin i Zlínsko. Na mnoha místech regionu tak dochází k dopravním nehodám, na sídlišti Jižní Svahy v ulici Zelinova došlo před několika minutami ke srážce nejméně pěti osobních vozidel, v ulici Podlesí se srazila tři auta. Jsou zde nesjízdné komunikace.

"Jde o prvotní informace, na místo vyrazili dopravní policisté," uvedla za zlínskou policii tisková mluvčí Monika Kozumplíková.

Podle ní jsou nehody hlášeny také v ulici Sokolská ve Zlíně, v Prštném. K dalším dopravním komplikacím došlo i v Otrokovicích, kde je pod nadjezdem uvízlý kamion. V kopci směrem na Petrůvku se vzpříčil autobus.

Dopravní nehody hlásí i obce Jasenná a Velký Ořechov. Na Slušovicku se u Březové vzpříčil opět kamion. V ulici Fryštácká je vozidlo v příkopě. Velké problémy jsou i v obci Všemina, zde mělo pod kopcem dojít ke srážce nejméně čtyř vozidel.

Bruslení na Dřevnici. Ilustrační foto
Mrzne. Města zřizují kluziště zdarma

Dopravní podnik Zlín - Otrokovice má s hustým sněžením také velké problémy, některé spoje  MHD byly zcela vynechány, jiné nabraly i hodinová zpoždění.

"Nejezdily spoje na Lesní čtvrt, Kudlov, komplikace jsou dál v Prštném U kapličky. Nyní spoje jezdí, nabírají však stále zpoždění. Situaci komplikuje husté sněžení," popsal za DSZO mluvčí Vojtěch Cekota.

"Hodně velký problém dostat se ráno z JS. Na zastávce Křiby jsem čekala hodinu a půl na mhd. Když už konečně dorazilo, tak cesta do města trvala skoro 35 minut. Ještě jsem musela přesednout. Do práce jsem dorazila o dvě hodiny později. Ještě že vedoucí je chápavý člověk", poslala Deníku čtenářka Tereza Urbánková

I přes komplikace v dopravě a velký počet nehod, nejsou zatím hlášena zranění osob.

Kroměřížsko

Vydatné sněžení zasáhlo v pondělí ráno i Kroměřížsko. Sněhová nadílka způsobila potíže hlavně v dopravě.

Silničáři i technické služby se snažili situaci operativně řešit a neprodleně pracovat na odklízení bílé přikrývky z cest i chodníků.

„Pracujeme od šesti hodin. Máme venku veškerou techniku i lidi, odklízíme tak rychle jak to jde,“ potvrzuje František Obdržálek z Kroměřížských technických služeb.

Ale i přesto se mnoho lidí opozdilo s příchodem do práce i do škol.

„Řidiči měli problém některé úseky vůbec projet. S táním sněhu se situace stala katastrofální a některá místa jsou absolutně neprůjezdná,“ komentoval situaci Luděk Ferenc ze společnosti Krodos bus a. s. s tím, že kdo dnes nikam nemusí, ať raději zůstane doma.

Hlasování valné hromady o setrvání ředitelky Kroměřížské nemocnice, a.s. Lenky Mergenthalové. Případné odvolání odsuzuje i většina zaměstnanců nemocnice. Část z nich přijela ředitelku podpořit přímo na úřad Zlínského kraje.
Ředitelka nemocnice odvolána, zaměstnanci se bouří

Jako problematické úseky Ferenc označil Hostýn, kde doprava nejela už od rána, ale i například Mílovice, Zdounky nebo Tučapy.

Řidiči však zřejmě k situaci přistupují s respektem, díky čemuž nejsou hlášeny žádné větší nehody.

„Ráno jsme zaznamenali pouze tři nehody, kdy lidé dostali na zasněžené vozovce smyk. Všechny se naštěstí obešly bez zranění,“ prozrazuje policejní tisková mluvčí Simona Kyšnerová.

Situaci sledujeme, další informace přineseme. 

Požár auta ve Fryštáku
Auto odstavené ve dvoře ve Fryštáku začalo hořet