Současný počet soch přitom není podle Marie Skřítkové z Občanského sdružení pro záchranu hřbitova ve Střílkách konečný.

„Jakmile bude opravena přední stěna, dokompletujeme sochy do počtu třiadvacet. Všechny budou postupně zrestaurovány,“ podotkla Skřítková. Přitom si posteskla, že dosud není nalezeno deset soch, které před několika lety odnesli ze hřbitova zloději.

Většina vystavených soch jsou však kopie. „Originály budou dány do depozitáře,“ vysvětlila Skřítková.

Jak dlouho bude generální oprava celého barokního pietního místa trvat, zatím není zcela jasné.

„Vzhledem k tomu, že potřebujeme ještě asi dvanáct milionů korun, předpokládám, že celková rekonstrukce bude hotová za pět až šest let,“ mínil starosta obce Milan Endlicher.

Práci na obnově pietního místa při jejím sobotním představení veřejnosti ocenil také Michal Cyrany, který je potomkem projektanta stříleckého hřbitova.
„Myslím si, že už se tady udělalo hodně práce, především na statice. Rozhodně je to velmi chvályhodná činnost,“ uvedl Cyrany, který památku navštívil již potřetí.

„Poprvé to bylo asi před čtyřmi lety, kdy jsem okolo projížděl při cestě ze Slovenska. Tehdy mě to moc nadchlo, proto jsem teď s rodinou přijal pozvání,“ vysvětlil Cyrany. Potomek projektanta navíc přiznal, že plánuje Střílky navštěvovat pravidelně.

„Sice bydlíme tři sta kilometrů daleko, přesto vždycky, když pojedeme kolem, se zastavíme. Opravdu se nám tady moc líbí,“ uzavřel Cyrany.